Cat te costa sa-ti faci o casa ieftina, care rezista 100 de ani

Data publicarii: 12-08-2009 | Imobiliare

Au patruns timid pe piata constructiilor, dar din ce in ce mai multi romani apeleaza la serviciile firmelor specializate pentru a-si construi o casa in stilul american, de lemn, pe structura metalica sau pasive. Avantajele sunt numeroase, unul dintre ele fiind si pretul, cu 50% mai mic decat cel al caselor "clasice", din caramida.

Casele de tip american pot fi construite in orice anotimp, iar timpul de executie pentru o locuinta la cheie este de maximum trei luni. Pentru constructie se folosesc panouri termoizolante de tip "sandvici", care asigura un consum de energie redus pentru incalzirea locuintei in perioada de iarna. "Este o casa foarte economica. Daca pentru una care are o suprafata de 200 mp din beton, iarna se plateste pentru gaze o factura de 1.400 lei, pentru aceeasi casa, dar de tip american, se plateste 300 de lei", ne-a declarat Gheorghe Ilie, directorul unei firme de constructii. Garantia pentru structura de rezistenta este de 50 de ani, iar durata vietii casei pe structura de lemn poate depasi si 100 de ani. De asemenea, constructia rezista la un cutremur cu magnitudinea de peste 8 grade pe scara Richter. O locuinta la cheie, cu o suprafata de 77 mp, costa 30.000 de euro. Un metru patrat construit la cheie costa 390 de euro.

Casele pe structura metalica sunt si ele o optiune de luat in calcul. Si aici, avantajul economisirii energiei este primordial, acestea reducand pierderile de energie cu pana la 50% pe an, fata de o casa din beton. De asemenea, constructia nu ocupa mult din teren, astfel ca o locuinta cu o suprafata utila de 125 mp are in acest caz o suprafata desfasurata de maximum 160 mp, fata de 250 mp in cazul uneia clasice. "Peretii determina implicit o finisare mai buna si este o constructie usoara ca tonaj. Singurele probleme care ar putea aparea sunt la casele construite in panta, unde trebuie lucrat atent la fundatie si costa mai mult si la executare", ne-a declarat Marius Rotar, patronul unei firme specializate pe astfel de constructii. Pretul de constructie este in jur de 430-450 de euro/mp plus TVA, iar durata de viata a profilului metalic este de 50 de ani, dar constructorii spun ca poate rezista si 100 de ani. Dezavantajul principal este izolarea fonica, deoarece metalul conduce usor sunetul. Preturile pot ajunge in unele cazuri la nivelul unei case clasice de zidarie.

Casele pasive sunt si ele din ce in ce mai cautate, desi pretul de constructie este mai mare, cu 20-25% fata de casele clasice, pentru ca se investeste in tehnologie, dar se economiseste la intretinere. Casele folosesc energia razelor solare, care este apoi furnizata ca energie calorica, astfel ca, fata de casele din caramida, se obtine o reducere a consumului de energie cu 70%. Durata de viata a unei astfel de case este de 100 de ani si poate fi construita intre sase luni si un an.

Integral in Gandul