Analistii: Piata isi va reveni cand apartamentele vor costa 700-800 euro/mp in Bucuresti

Data publicarii: 12-08-2009 | Imobiliare

Ieftinirea apartamentelor noi si vechi din Capitala va continua pana la jumatatea anului viitor, cand piata se va stabiliza. Unde? La un pret de 700-800 de euro pe metru patrat, indiferent de vechimea locuintei, suma fiind echivalentul aproximativ a doua salarii medii la nivel national, spun analistii intrebati de money.ro.

Pentru un apartament cu doua camere si cu o suprafata de 55 de metri patrati utili intr-un bloc vechi se cer in prezent 58.000-62.000 de euro. La un pret de 700-800 euro/mp util, valoarea acestuia ar putea ajunge la 38.500-44.000 de euro.

Momentul revenirii este inca departe. "Este greu de anticipat momentul revenirii pietei rezidentiale. Discutam despre o situatie complexa, care a depasit cu mult aria segmentului imobiliar. Cu siguranta ca aceasta situatie se va imbunatati in momentul in care toate celelalte sectoare ale economiei vor da semnale pozitive de revenire. Probabil ca piata se va linisti in cea de-a doua parte a anului viitor, si din acel moment putem discuta despre un numar al tranzactiilor mai mare si, poate, despre un inceput de usoara crestere", spune Mihaela Pana, head of residential department DTZ Echinox.

Cererea va creste atunci cand preturile locuintelor vor ajunge la un nivel care sa le permita romanilor o astfel de achizitie.

"Este o teorie ce se vehiculeaza in ultimii ani, care spune ca ar trebui sa iei un metru patrat de apartament cu doua salarii medii lunare. Este o problema de accesibilitate. In Romania, unde venitul mediu este putin peste 300 de euro, inseamna ca ar trebui sa fie undeva pe la 600-700 euro/mp, indiferent ca e apartament vechi sau nou. Este pretul total, cu TVA. Daca este sa ne luam dupa acest criteriu al accesibilitatii pe piata romaneasca, acesta ar fi nivelul care ar trebui sa declanseze revenirea pietei", spune analistul imobiliar Ion Radu Zilisteanu.

Si valorile avansate de alti specialisti sunt apropiate de acest nivel. Ruxandra Cleciu, managerul companiei imobiliare Neocasa si fost presedinte al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare, spune ca piata apartamentelor noi destinate clasei medii s-a stabilizat la 800-900 euro/mpc, fara TVA, iar apartamentele vechi se stabilizeaza la 700 euro/mpc.

In ceea ce priveste locuintele noi din Capitala destinate clasei medii, analistii avanseaza un pret mediu de 1.000-1.200 euro/mp construit, mai mare decat cel de 700-1.000 euro/mp construit, avansat de analisti.

"Daca dezvoltatorul a cumparat terenul intr-o perioada cand preturile erau jos, si-a putut mari marja de profit si isi poate permite sa micsoreze pretul. Daca dezvoltatorul a gasit utilitatile in apropiere de locul in care construieste, pentru el nu mai este la fel de costisitor sa traga utilitatile decat daca ar fi fost la mare distanta. Si de aici a putut sa-si creasca marja de profit. Cei care se gasesc intr-o astfel de situatie isi permit sa reduca preturile mai mult. Aici intervine un alt aspect. Daca dezvoltatorul a facut un credit corporatist pentru a construi, atunci banca nu ii permite sa coboare sub un anumit nivel, pentru ca astfel nu ar mai putea rambursa creditul. Un lucru este foarte interesant: putini dezvoltatori au inteles ca, in aceasta perioada de criza, isi pot permite sa vanda in pierdere, chiar daca acest lucru inseamna a vinde si a ramane in piata pentru a incepe noi dezvoltari, la noile niveluri de preturi", mai spune Zilisteanu.

Brokerii imobiliari spun ca numarul tranzactiilor cu apartamente noi este foarte scazut in acest an, chiar daca preturile s-au diminuat cu peste 20%.

Business Standard