Volksbank, BCR si UniCredit Tiriac Bank au cei mai productivi angajati

Data publicarii: 14-08-2009 | Finante-Banci

Raportul dintre profitul net si numarul de salariati, pe baza calculelor realizate de Business Standard, a aratat ca fiecare angajat al Volksbank a contribuit la rezultatul bancii cu peste 19.000 de euro, in timp ce la polul opus s-au situat salariatii Bancii Transilvania, cu un aport la castig de 422 de euro.

Totusi, trebuie tinut cont ca Volksbank detine in prezent o retea de 70 de unitati in franciza, iar calculul productivitatii a fost raportat la cei 1.500 de angajati directi ai bancii.

"Sunt foarte multe lucruri care influenteaza productivitatea unui angajat din sistemul bancar. Cel mai important element este reprezentat de calitatea personalului, deoarece 70% din valoarea unei companii este data de activele intangibile. De asemenea, pentru performanta angajatilor sunt importante pozitia in piata si strategia bancii, dar si modul de stimulare a performantei", a declarat Lucian Anghel, economist-sef la BCR.

Dintre bancile analizate, UniCredit Tiriac Bank este unul dintre cei mai productivi jucatori, deoarece, cu aproape 3.000 de salariati, genereaza un profit net per salariat de aproximativ 13.900 de euro. In schimb, BCR, care are cei mai multi salariati la nivelul sistemului bancar, respectiv 9.170 de angajati, a inregistrat un castig raportat la salariat de 15.725 de euro, a doua cea mai mare productivitate din piata. "Cel mai mult conteaza productivitatea intrinseca a fiecarui angajat, urmata de dezvoltarea teritoriala a retelei bancare. Totodata, in functie de orientarea fiecarei banci pe segmente, veniturile pe cap de angajat difera. De exemplu, daca o banca este orientata pe corporate, productivitatea unui salariat depinde de mixul dintre operatiunile financiare si creditare", a explicat Florin Ilie, directorul departamentului de piete de capital din cadrul ING Bank.

Desi angajatii au o contributie importanta la profiturile bancilor, cu sume de zeci de mii de euro, conform Institutului National de Statistica (INS), in luna aprilie, salariul mediu net din sistemul bancar a crescut cu 16% fata de cel din luna martie, la aproximativ 1.000 de euro. "Cu cat conducerea unei banci se orienteaza catre un business cu o valoare adaugata mai mare, cu atat productivitatea angajatilor este in crestere", a mai punctat Ilie.

In primele cinci luni ale acestui an, sectorul bancar a inregistrat pierderi de 54 mil. euro, dar a reusit sa revina pe un plus de 22 mil. euro, intr-o singura luna. Rezultatele anuntate de primii sapte jucatori in primul semestru arata un castig total de aproximativ 350 mil. euro, iar analistii se asteapta ca mai multe banci sa raporteze pierderi la finele anului, ceea ce va conduce la o scadere a productivitatii.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: