24 de la PSD + 37 de la PDL = 32 de noi masuri anticriza

Data publicarii: 18-08-2009 | Actualitate

Ajutor de stat pentru IMM-uri, sustinerea productiei pentru export, prin garantii si contragarantii, credit pentru renovarea si modernizarea locuintelor si cladirilor, scutirea de impozit a profitului reinvestit, extinderea programului "Rabla" pentru persoane juridice, instituirea unui plafon pana la care tinerii cu venituri modeste vor avea o scutire de impozite - acestea sunt cateva dintre cele mai importante masuri anticriza care vor intra in vigoare de la 1 septembrie.

Coalitia de guvernare dintre PDL si PSD a convenit asupra unui pachet de 32 de masuri anticriza, dupa cum au anuntat ieri oficialii celor doua partide.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a precizat ca, dintre cele 32 de masuri convenite ieri, 15 au in vedere stimularea economica, noua se refera la cresterea veniturilor bugetare, sase au in vedere rationalizarea cheltuielilor bugetare si doua vizeaza cresterea lichiditatii monetare in sectorul bancar.

Geoana a adaugat ca, pe langa cele 32 de masuri anticriza, mai exista un numar de alte cinci masuri comune, care urmeaza sa fie dezbatute in grupul comun de lucru al coalitiei. Acest grup trebuie sa dea un raspuns in privinta lor pana lunea viitoare. Liderul social-democratilor a sustinut ca, desi trebuie iesit din "concursul de frumusete «cine are mai multe masuri anticriza»", cea mai mare parte a prevederilor este a PSD-ului.

Totusi, mediul de afaceri priveste cu scepticism aceste masuri, pentru ca guvernantii nu au prezentat un document, un proiect complet care sa poata intra in vigoare imediat. In plus, normele de aplicare apar peste 60 de zile, asa ca programul de masuri este deja pus sub semnul intrebarii.

"Au fost prezentate, verbal, o serie de solutii. Dar pana nu vedem un document scris, nu ne putem pronunta, pentru ca, de multe ori, documentul scris era diferit de ce se prezenta verbal. Apoi, Guvernul vrea sa le aplice din septembrie, dar pentru asta este nevoie de un document scris, care sa intre in vigoare rapid. In plus, trebuie sa vedem normele, acolo vom vedea exact ce se aplica, unde, cum. Altfel, aceste masuri sunt generale. Se vorbeste despre scutirea de impozite a tinerilor cu venituri modeste, dar nu avem conditiile in care va avea loc acest lucru. Iar aceste conditii apar in norme. Apoi, scutirea de la impozit a profitului reinvestit este reincalzita a patra oara", a declarat pentru Business Standard Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri (AOAR).

Revenind la masuri, pachetul mai contine si urmatoarele prevederi: majorarea capitalului social al fondului de garantare al creditului rural, modificarea legii investitiilor prin scaderea planului de investitii, la zece milioane de euro, elaborarea unui program pentru veniturile judetene, scutirea temporara de impozit a dobanzii aferente sumelor depuse in banci de persoane fizice si realizarea, de catre statul roman, a unei emisiuni de eurobonduri, in valoare de jumatate de miliard de euro, care sa fie dirijati exclusiv catre investitii.

Cele mai multe dintre masuri vor fi aplicate din septembrie, dar exista si cateva decizii, precum eliminarea impozitului minim si inlocuirea sa cu un impozit forfetar si extinderea programului "Rabla" pentru tractoare si alte utilaje economice, care vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2010.

Eliminarea impozitului minim reprezinta una dintre deciziile ce vor fi luate pentru a stimula cresterea veniturilor la bugetul de stat. Impozitul minim va fi inlocuit cu un impozit forfetar pentru afaceri, unde evaziunea fiscala este greu de evaluat, in special in afaceri de genul restaurantelor, barurilor etc

Integral in Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: