Sorin Florea, seful Garzii Financiare: La moda in evaziune sunt achizitiile din UE

Data publicarii: 18-08-2009 | Finante-Banci

Numit in primavara sef al Garzii Financiare, Sorin Florea, este un om "din sistem". Este comisar la Garda din 1999 si in majoritatea timpului a facut teren. Spune ca a dat in activitate peste evazionisti violenti pe care i-a dat pe mana justitiei. La moda in evaziunea romaneasca ar fi acum achizitiile intracomunitare. Nu ascunde faptul ca in plina criza bugetara a dat stimulente egale si cu trei salarii de baza. Despre toate acestea, Florea vorbeste in primul interviu acordat vreodata, in exclusivitate pentru Money.ro.

Ce e la moda pe timp de criza in evaziunea romaneasca?

O forma de evaziune care e tot mai la moda acum este infiintarea de societati care intra rapid in insolventa. Numarul de societati care isi declara insolventa a crescut foarte mult in ultima vreme. Ele se prevaleaza de prevederea legala ca in accesat caz pot cumpara si vinde fara TVA. Fac comert la preturi net inferioare celor de pe piata catre diverse societati care dispar si nu platesc TVA-ul aferent acestor tranzactii. E vorba, in special de produse energetice.

Noi am facut deja o propunere de modificare a legislatiei privind insolventa, in sensul reintroducerii platii TVA pentru societatile aflate in aceasta situatie.
Se analizeaza la Ministerul Finantelor si la Guvern, unde chiar acum s-a constituit un comitet interministerial care analizeaza caile de reducere a evaziunii fiscale, prin masuri legislative si controale orientate.

Care e primul domeniu de evaziune la ora asta?

Achizitiile intracomunitare. Alta data erau altele, dar, de cand am intrat in Uniunea Europeana, libera circulatie a produselor, fara plata efectiva a TVA, a dus la aparitia unor evazionisti care speculeaza orice reglementare europeana.
Este vorba in principal de achizitiile intracomunitare de legume-fructe, cereale si carne, in special.

Explicati putin mecanismul.

Isi infiinteaza o societate comerciala pe numele unui cetatean strain. Cumpara produse din comunitatea europeana. Le aduc in Romania, fara TVA. Le comercializeaza cu TVA catre alte societati. O luna functioneaza perfect legal si inregistreaza aceste tranzactii. Isi depun declaratii si deconturi. Iar in momentul in care trebuie sa plateasca dispar sau cesioneaza firma catre alti cetateni straini care pleaca din Romania. Si extracomunitari, dar mai ales cetateni comunitari care sunt greu de urmarit, pentru ca nu se mai inregistreaza intrarea si iesirea lor din tara.

Exista si un loc 2?

Sustragerea de la plata TVA aferenta cresterii de pret la produsele importate. In special bunuri de consum. Si am sa va explic in cateva cuvinte. O societate din Romania importa anumite produse din China. Vin cu vaporul in portul Constanta la o valoare declarata in vama, de obicei foarte mica . Apoi platesc taxele aferente acelei valori. Dupa care, comercializeaza acele produse cu un adaos de cateva sute la suta, pretul lor real, catre o alta societate. Produsele sunt vandute ca atare la alte societati. Iar in momentul in care ar trebui sa-si plateasca TVA si impozit pe profit, aferente acelui adaos foarte mare, firma dispare.

Oricum, fenomenul s-a diminuat. In parte, datorita actiunilor noastre, iar pe de alta parte din cauza crizei, care a redus mult consumul si implicit vanzarile, care au scazut la 30% din volumul de anul trecut.

Integral in Money.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: