Forbes: Angela Merkel isi pastreaza titlul de cea mai puternica femeie din lume

Data publicarii: 20-08-2009 | International

Cancelarul german Angela Merkel ramane in 2009 femeia cea mai puternica a planetei, potrivit revistei Forbes, care a publicat miercuri un clasament anual dominat de lumea afacerilor, citat de AFP.

Cu exceptia dnei Merkel - aflata pe locul 1 pentru a patra oara - celelalte noua prezente feminine din plutonul fruntas sunt toate sefe de intreprinderi, fie ca este vorba despre frantuzoaica Anne Lauvergeon , presedinta grupului nuclear francez Areva /aflata in pozitia 9, ca si in 2008/ sau despre americanca Irene Rosenfeld, presedinta Kraft Foods /pozitia a 6-a/.

Daca anul trecut, pe locul al 7-lea se situa Condoleezza Rice, pe atunci secretar de stat, actuala sefa a diplomatiei americane, Hillary Clinton, se afla in 2009 abia pe locul al 36-lea, dupa ce in 2008 ocupase locul al 28-lea, desi nu era decat senatoare din partea statului New York. Ea totusi ocupa un loc superior Primei doamne a SUA, Michelle Obama, plasata pe locul al 40-lea.

Presedinta argentiniana Cristina Fernandez de Kirchner este a 11-a /dupa ce fusese a 13-a anul trecut/, iar ministrul francez al economiei, Christine Lagarde, se afla pe locul al 17-lea. In lista mai figureaza indianca Sonia Gandhi, presedinta Partidului Congresului, victorios in ultimele alegeri legislative, care promoveaza de pe locul al 21-lea in 2008 pe al 13-lea in 2009.

Lista este americana in procent de peste 60 %. Magistrata newyorkeza Sonia Sotomayor, devenita judecator la Curtea Suprema a SUA, se afla pe locul al 54-lea, fiind devansata de Janet Napolitano, secretara Securitatii Interne a SUA /locul al 51-lea/. In descendenta se afla Oprah Winfrey, care trece de pe locul al 36-lea pe al 41-lea, noua presedinta a Yahoo, Carol Bartz, este a 12-ea, in timp ce aceea pe care a inlocuit-o, Susan Decker, se afla in pozitia a 50-a in 2008.

In fine, regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii inregistreaza un progres, trecand de pe pozitia a 58-a in 2008 in pozitia a 42-a in 2009.

AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: