Ministrul Finantelor risca inchisoarea daca nu ar fi platit salariile angajatilor Inaltei Curti

Data publicarii: 20-08-2009 | Finante-Banci

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, ar fi riscat sa fie sanctionat cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda de la 25.000.000 lei la 100.000.000 lei, pentru neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, daca nu ar fi platit banii catre Inalta Curte.

Potrivit Legii contenciosului administrativ, "neexecutarea sau nerespectarea hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile pronuntate de instanta de contencios administrativ si dupa aplicarea amenzii constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda de la 25.000.000 lei la 100.000.000 lei". In cazul de fata, Ministerul Finantelor Publice avea deja o decizie executorie de deschidere a creditelor bugetare si plata salariilor aferente lunii iunie catre instanta suprema, decizie care nu a fost respectata si, drept urmare, Gheorghe Pogea fost amendat de Curtea de Apel Bucuresti.

Avocatul care a reprezentat angajatii instantei supreme in procesele cu Ministerul Finantelor Publice (MFP), Corneliu Liviu Popescu, a declarat ca Gheorghe Pogea risca sa fie acuzat de comiterea unei infractiuni daca nu autoriza deschiderea creditelor bugetare si plata efectiva a salariilor, incluzand sporul de 50%, pentru luna iunie, asa cum a dispus Curtea de Apel Bucuresti (CAB).

Mai exact, Curtea de Apel Bucuresti a dispus pe 9 iulie, la cererea Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), anularea adresei 294512 emisa de MFP, obligand Ministerul sa deschida creditele bugetare pentru luna iulie, in cadrul capitolului "Autoritati judecatoresti", titlul "Cheltuieli de personal". Hotararea CAB din 9 iulie, executorie de altfel, a ramas irevocabila pe 19 august, prin decizia ICCJ. Corneliu Liviu Popescu a explicat, pentru NewsIn, ca MFP trebuia sa deschida creditele si sa plateasca banii ceruti de Inalta Curte inca din 11 iulie. Daca banii nu erau platiti in termen de 30 de zile, calculate incepand cu 20 august, Pogea s-ar fi facut vinovat de neexecutarea unei hotarari irevocabile.

Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a admis, pe 16 iulie, o alta cerere a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), in sensul ca a aplicat ministrului Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, o amenda de 20% din salariul minim brut pe economie pentru fiecare zi intarziere in executarea sentintei civile 2873/2009. Sentinta 2873 a fost data in alt dosar, in care CAB a dat castig de cauza instantei supreme in procesul intentat Ministerului Finantelor Publice (MFP), vizand deschiderea creditelor bugetare si virarea salariilor incluzand sporul de 50% aferente lunii iunie.

Avocatul Corneliu Liviu Popescu a declarat ca decizia privind amendarea lui Pogea a ramas irevocabila tot prin decizia Inaltei Curti din 19 august, cand MFP a pierdut procesele cu angajatii instantei supreme. In acesta situatie, Pogea putea plati amenda dispusa de Curtea de Apel Bucuresti, dar era tinut de executarea hotararii privind virarea banilor catre magistratii ICCJ, intr-un termen legal de 30 de zile.

Ministrul Finantelor Publice a scapat, insa, de sanctiunea amenzii sau inchisorii, dupa ce a platit, joi, salariile aferente lunii iunie pentru angajatii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, incluzand in acestea sporul de 50%, dupa ce a pierdut definitiv si irevocabil procesul intentat de instanta suprema.

Vicepresedintele Inaltei Curti, Lidia Barbulescu, a declarat ca banii au fost virati joi si ca pot fi ridicati de angajatii instantei care au refuzat, timp de doua luni, sa-si ridice salariile care nu mai cuprindeau sporul de 50%, potrivit unei adrese a Ministerului Finantelor Publice.
 
Pogea trebuie sa achite statului o amenda de 4800 lei, deoarece nu a dat la timp banii Inaltei Curti
 
Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, va fi nevoit sa plateasca statului suma de 48 de milioane lei vechi reprezentand contravaloarea amenzii dispusa de Curtea de Apel Bucuresti in urma cu o luna, deoarece nu a platit la timp salariile integrale catre magistratii instantei supreme.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: