BCR: Volatilitatea cursului de schimb ramane redusa in 2009, cel putin pana in noiembrie

Data publicarii: 22-08-2009 | Finante-Banci

Cursul de schimb ar putea inregistra anul acesta una dintre cele mai reduse volatilitati comparativ cu anii precedenti, in urma stabilizarii determinate de incheierea acordului cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana, estimeaza economistul sef al BCR, Lucian Anghel.

"Vedem un curs de schimb relativ stabil, cel putin pana in noiembrie (cand au loc alegerile prezidentiale, n.r). Leul ar putea afisa una dintre cele mai reduse volatilitati comparativ cu anii anteriori. Este foarte important ca am evitat deprecierea masiva pe care au inregistrat-o alte monede din regiune, precum forintul sau zlotul, la inceputul acestui an", a declarat vineri Lucian Anghel.

BCR estimeaza pentru 2009 un curs mediu de 4,2 lei/euro, in urcare de la nivelul de anul trecut, de 3,68 lei/euro. Pentru 2010, BCR estimeaza un curs mediu in scadere fata de acest an, de 4,1 lei/euro, tendinta care se va mentine si in 2011, cand cursul mediu estimat de BCR este de 4 lei/euro.

Referitor la evolutia inflatiei, BCR se asteapta ca banca centrala sa-si atinga tinta in 2009, prognozand un nivel de 4,4% la sfarsitul acestui an, apropiat de proiectia actuala a BNR, de 4,3%. BCR si-a revizuit estimarea pentru inflatia la finalul acestui an de la o proiectie anterioara de 5,4%. Pentru 2010, analistii BCR prevad un nivel al inflatiei de 3,1% la final de an, in intervalul tintit de BNR, de 3,5% plus sau minus un punct procentual.

Totodata, BCR anticipeaza ca banca centrala va continua sa reduca rata dobanzii de politica monetara pana la 7,5% la sfarsitul lui 2009, respectiv pana la 6% la finele lui 2010. In prezent, dobanda cheie se plaseaza la 8,5% pe an.

Deficit extern de 5,1% din PIB in 2009

Deficitul de cont curent al Romaniei este estimat sa ajunga la 5,1% din PIB in 2009, de la 12,3% din PIB anul trecut, potrivit Raportului de cercetare prezentat vineri de BCR. In 2010, corectia ar trebui sa continue pana la 4,7% din PIB, iar estimarea BCR pentru 2011 este de 4,5% din PIB.

In acelasi timp, BCR estimeaza ca economia Romania va scadea cu 8% in 2009, urmand sa revina pe teritoriu pozitiv anul viitor, cu o crestere usoara de 0,2%, pentru ca in 2011, avansul produsului intern brut sa fie de 1,7%.

In acest context, Anghel subliniaza ca sectorul agricol ar putea fi "un factor vital" in reducerea dezechilibrelor economice si ca, in acelasi timp, ramane principala necunoscuta in evolutia economiei din acest an si de anul viitor.

"Daca sunt luate masurile corecte, Romania poate deveni exportator net de produse agricole in urmatorii 5-10 ani", a afirmat Anghel.

Un alt factor important este atragerea de investitii straine directe in Romania, in conditiile in care, in regiune, competitia va deveni mai acerba in acest sens, fiind vorba de sume disponibile mai reduse decat erau pana in prezent, intr-un context economic mai dificil.

Economistul a mai afirmat ca un rol important in atragerea investitiilor straine directe il detine restructurarea sectorului public. BCR estimeaza ca in 2009 investitiile straine directe in Romania vor scadea la 5 miliarde euro, reprezentand 4,2% din PIB. Anul trecut, investitiile straine directe in Romania au depasit 9 miliarde euro, respectiv 6,6% din PIB, insa din acestea 2,9 miliarde euro au fost imprumuturi subordonate, date de companiile straine filialelor din Romania.

Pentru 2010, BCR estimeaza ca investitiile straine directe vor ajunge la 5,5 miliarde euro, continuand sa creasca pana la 6 miliarde euro in 2011, cand vor reprezenta tot 4,2% din PIB.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: