Cum sa iti dai seama daca sefii vor sa te dea afara. 8 semne care prevestesc concedierea

Data publicarii: 22-08-2009 | HR/Cariere

Expertii din domeniul resurselor umane au facut un inventar al semnelor rele pe care angajatul le poate lua in calcul, in ceea ce priveste intentiile de concediere ale sefilor.

Cum sa nu fii dat afara?

"Actiunea din titlu (n.r. - concedierea) este ceea ce medicii numesc o atitudine curativa, adica este o epidemie, a se citi «se da lumea afara», tu ai inceput sa dai semne de boala, a se citi s-ar putea sa fiu pe lista, nu esti vaccinat, a se citi nu esti indispensabil, vezi proverbul «sunt pline cimitirele de oameni de neinlocuit» si, ca atare, ai nevoie de medicatie ca sa te faci bine, a se citi cum sa nu te dea afara", a declarat Marius Girlea, general manager www.jobsinro.ro si membru HR Club. Ce te sfatuiesc specialistii sa faci.

  • Ti s-a facut o evaluare modesta sau ai primit o atentionare din partea sefului.
  • Nu ai fost inclus pe lista ultimelor bonusuri sau cresteri salariale, din cauza randamentului tau scazut. In plus, nu mai ai acces la unele documente sau lucrari.
  • De ceva timp, seful e "cu ochii pe tine" sau "iti sufla in ceafa" si nu mai ai parte de aceeasi libertate de miscare ca pana acum. Acesta e un semnal ca seful a obosit sa fie subtil si prin aceasta metoda incearca sa iti spuna ceva.
  • Colegii au inceput sa te evite, poate pentu ca stiu ca esti "sub lupa". Nu ti se mai pastreaza un loc la masa la care luai pranzul de obicei, nu mai primesti instiintarile pentru teleconferinte, sau subiectul de discutie este automat schimbat cand colegii vad ca iti faci aparitia.

Exista insa si lucuri externe, pe care angajatul nu le poate influenta:

  • Ai un sef nou. Daca cu vechiul sef te-ai inteles bine in ultimii cinci ani, acum si-a facut aparitia un nou cost-cutter. Pasul 1: nu are sens sa astepti sa te puna el pe lista, cere referinte de la HR, pentru ca sunt putine sanse sa le obtii de la noul sef, spune Marius Garlea. Pasul 2: Cauta-ti un alt loc de munca.
  • Se schimba conducerea companiei, iar atmosfera de dinainte s-a dus pe apa sambetei. Intreaba-te: ma mai potrivesc aici? si analizeaza care efort este mai mare: cel de a te acomoda, sau de a cauta un alt post.
  • Apar zvonurile ca se schimba echipa. In acest caz, cuvantul la moda este "restructurare". In acest caz, ai putea fi vizat, asa ca nu strica sa-ti pui la punct CV-ul.
  • Noii veniti nu seamana cu cei plecati. Daca ai adus vorba de nii tai colegi in discutiile cu sefii si nu a fost luata nici o masura, analizeaza impactul lor asupra locului tau de munca. Specialistii spun ca uneori, singura solutie este plecarea ta din companie.

Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: