Astra Vagoane Arad va produce un vagon de tren ieftin si pregateste prototipul unui vagon de tramvai

Data publicarii: 24-08-2009 | Actualitate

Conducerea fabricii Astra Vagoane Arad i-a prezentat, sambata, lui Traian Basescu, proiectele pe care le pregateste pentru perioada crizei, respectiv un vagon de tren ieftin, care potrivit companiei ar fi la jumatate de pret fata de cele produse in Europa, si prototipul unui vagon de tramvai.

Managerul fabricii Astra Vagoane Calatori, Valer Blidar, a declarat ca, in acesta perioada de criza economica, salariatii au de lucru, isi primesc salariile la timp si nu vor fi facute disponibilizari de personal. "Specialistii care lucreaza la centrul de cercetare al companiei au elaborat proiecte pentru perioada de criza, respectiv un vagon de tren foarte ieftin si un vagon de tramvai pentru productia tramvaiului. Vom colabora cu un mare producator international pentru partea de comanda si tractiune", a precizat Blidar.

Presedintele s-a aratat multumit de ceea ce a vazut la Astra Vagoane si a fost surprins de faptul ca muncitorii erau la lucru in halele de productie si in zi de sambata.

"Anul trecut am vizitat cu ingrijorare compania, pentru ca se simtea inceputul crizei economice si am facut un turneu prin fabricile cheie ale tarii. Atunci conducerea societatii m-a asigurat ca disponibilizarile nu fac parte din politica pe temen mediu a fabricii, iar astazi am constatat ca s-a reusit trecerea peste inceputul crizei si parca societatea are un drum de crestere in perioada de criza, ceea ce este extraordinar", a spus Basescu.

Presedintele crede ca vagonul ieftin produs la fabrica aradeana va avea succes nu numai pe piata romaneasca, ci si pe piata externa.

"Pretul vagonului ieftin concureaza cu pretul de modernizare al unui vagon vechi, ceea ce ma determina sa cred ca Astra Vagoane Calatori va da lovitura nu numai pe piata romaneasca, ci si pe piata externa cu acest produs. Cand spun vagon ieftin nu inseamna ca este un vagon nesigur. Este un proiect care am vazut ca exista si m-a convins ca este un produs bun. De asemenea am vazut o intentie ferma in ceea ce priveste productia vagonului de tramvai si va asigur ca administratiile publice locale vor fi mai bine echipate financiar ca sa dea comenzi pentru acest tramvai. Nu cred ca productia unui tramvai de la Arad nu ar fi imediat receptionata de Primaria Capitalei", a sustinut Basescu.

Pretul de fabricatie al noului vagon este cuprins intre 800.000 - 820.000 de euro.

Traian Basescu a primit o diploma si o medalie de aur din partea conducerii SC Astra Vagoane Calatori SA Arad, societate din al carei consiliu de administratie a facut parte o perioada, in 1992.

Seful statului a promis ca o sa revina la Arad mijlocul anului anul viitor, cand ca fi lansat noul tramvai, o premiera pentru uzina aradeana. Prototipul noului tramvai, cu podeau joasa, va fi prezentat in luna octombrie.

Ultima vizita a presedintelui Traian Basescu la Astra Vagoane Calatori a avut loc in 27 noiembrie 2008. Atunci, la iesirea din fabrica, Basescu a afirmat ca societatea are productia asigurata pentru anul 2009, dar ca "nu i-ar prinde rau o comanda de 20 - 40 de vagoane de la CFR". Conducerea Astra Vagoane Calatori l-a informat atunci pe seful statului ca nu va recurge la disponibilizari in perioada urmatoare. "Cred ca este un motiv de liniste pentru muncitorii de aici si familiile lor, dar si pentru cei care lucreaza in intreprinderile care sunt furnizorii Astrei", a spus Basescu.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: