Majoritatea restantierilor la creditele de nevoi personale ajung pe mana recuperatorilor

Data publicarii: 24-08-2009 | Finante-Banci

Ce face un bancher cu un credit pe care nu-l poate recupera? Il vinde. Evident, la preturi mai mici, ca orice obiect deja folosit. Ce pateste cel care a ajuns in imposibilitate de plata? Intra pe mana cuiva mult mai insistent in recuperarea banilor, dar si pe lista neagra a Biroului de Credit.

In aceasta situatie ajung cei care intarzie sa-si plateasca ratele. Si, din cauza crizei, sunt din ce in ce mai multi. Potrivit Coface Romania, bancile autohtone au vandut, in prima jumatate a anului, credite neperformante de 362 de milioane de euro, de patru ori mai mult decat anul trecut. O schimbare s-a observat si in ceea ce priveste profilul debitorului.

Peste 95% din creantele vandute de bancheri sunt credite de nevoi personale, pentru ca asupra lor banca nu are nici o garantie, asa cum este in cazul celor ipotecare. Cine cumpara insa un credit neperformant si de ce? Companiile de colectare a creantelor le achizitioneaza pentru profit, iar bancile abia asteapta sa-si curete bilantul contabil.

Asta nu insemna ca rau-platnicul a scapat de povara creditului. Firma care i-a cumparat datoria va continua sa-i ceara bani.

Realitatea.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: