Arval Romania estimeaza ca piata de leasing operational va creste anul viitor cu cel mult 10%

Data publicarii: 24-08-2009 | Afaceri

Piata romaneasca de leasing operational ar putea creste anul viitor cu pana la 10%, daca nu se agraveaza criza, in conditiile in care aproape doua treimi (63%) dintre firmele participante la un studiu vor sa solicite produse de pe aceasta piata in urmatorii trei ani, a anuntat luni Arval Romania.

Studiul a fost facut de compania de leasing operational Arval in 12 state europene.

Potrivit sondajului, in urmatorii trei ani se va constata o orientare tot mai accentuata a companiilor catre serviciile de leasing operational pentru gestionarea flotelor auto, indiferent de dimensiunea afacerilor.

Aproape doua treimi (63%) dintre companiile cu peste 1.000 de angajati intentioneaza sa solicite mai multe tipuri de produse de finantare specifice leasing-ului operational. Dintre acestea, 44% au apelat deja la o parte dintre aceste produse, iar 20% dintre companii vor renunta la metodele de finantare actuale si au in vedere leasing-ul operational.

"In acest moment, putem estima ca 2010 va fi un an de stabilitate pentru piata de leasing operational din Romania, cu cel mult o crestere de 10%. Acest lucru este valabil in cazul in care criza financiara nu se acutizeaza", a declarat directorul general al Arval Romania, Arnault Leglaye.

El are certitudinea ca pietele externe si cea romaneasca de leasing operational au un potential foarte ridicat in urmatorii trei ani. "De aceea, 2011 va readuce cresterea accelerata a pietei, va fi un an foarte bun, in opinia noastra", a afirmat directorul Arval Romania.

Peste un sfert (28%) dintre companiile care au intre 100 si 999 de angajati intentioneaza sa apeleze la o gama mai variata de solutii de finantare prin leasing, potrivit studiului.

Studiul mai releva faptul ca, in urmatorii trei ani, companiile care au apelat deja la servicii de leasing nu intentioneaza sa renunte la ele in detrimentul altor solutii de finantare.

In ce priveste companiile care achizitioneaza vehiculele in mod direct, lucrurile nu stau la fel, intrucat 6% si-au declarat intentia de a renunta treptat la aceasta optiune. Aproape o zecime (8%) dintre firme si-au manifestat aceeasi opinie in legatura cu creditul auto, iar 5% dintre companii intentioneaza, de asemenea, sa renunte in timp la servicii de leasing financiar.

Compania Arval, controlata de grupul financiar francez BNP Paribas, a intrat pe piata romaneasca la sfarsitul lui 2006, iar la jumatatea acestui an administra o flota de 2.300 vehicule.

La sfarsitul lui aprilie, Arval Romania estima ca piata de leasing operational ar putea ajunge la 900 milioane euro la sfarsitul acestui an, in crestere cu circa 13% fata de 2008, pe fondul nevoii de lichiditate a firmelor in perioada de criza.  Potrivit estimarilor companiei, valoarea tranzactiilor efectuate pe piata romaneasca de leasing operational a ajuns la 800 milioane de euro in 2008.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: