Coeficientul 1 din Legea unitara de salarizare va ramane cel mai probabil la valoarea de 600 de lei

Data publicarii: 25-08-2009 | Economie

Coeficientul 1, care reprezinta referinta pentru toate salariile din grila Legii unitare de salarizare in sistemul bugetar, va ramane cel mai probabil 600 de lei, ministrii urmand sa decida intre doua variante de grila, prima in care coeficientii scad cu 40% si a doua cu o reducere de peste 50%.

"Indiferent pe ce varianta se va merge, salariile nu pot creste anul viitor, intrucat nu exista resurse economice. Probabil se va decide in favoarea mentinerii coeficientului 1 la nivelul de 600 de lei, iar daca patronatele vor fi de acord cu cresterea salariului minim, aceasta decizie va afecta doar veniturile din mediul privat", a declarat o sursa guvernamentala.

"Practic, Guvernul va avea de ales intre varianta propusa de Ministerul Muncii la sfarsitul lunii iunie, in care coeficientii din grila de salarizare erau scazuti cu circa 40% fata de varianta convenita cu sindicatele, si proiectul rezultat in urma analizei Ministerului de Finante, in care coeficientii scadeau cu peste 50%", a adaugat oficialul.

In ultima forma a proiectului Legii unitare de salarizare, presedintele Romaniei ramanea singurul demnitar aflat pe cea mai inalta treapta de salarizare, cu coeficient 15, in timp ce sefii din Justitie si presedintii celor doua Camere ale Parlamentului coborau pe o treapta inferioara, cu indemnizatii reprezentand 14,5 salarii minime pe economie.

Sindicalistii din invatamant s-au aratat nemultumiti de ultima forma a proiectului de lege, care, in conditiile unui salariu minim brut de 600 lei, ar genera scaderi salariale intre 6% si 12% pentru toate cadrele didactice din sistemul preuniversitar, a declarat vineri, secretarul general al Federatiei Educatiei Nationale, Constantin Ciosu.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: