Cat va fi euro la iarna. Afla ce spun analistii si pe ce pariaza bancherii

Data publicarii: 25-08-2009 | Finante-Banci

Intre 4 lei si 4,5 lei pentru un euro la sfarsitul anului, asta indica prognozele analistilor economici intrebati de Gandul in privinta evolutiei cursului de schimb, dupa ce, in ultimele luni, moneda nationala a avut parte de o relativa stabilitate.

Cel mai optimist scenariu apartine analistului financiar Dragos Cabat, presedintele Asociatiei Analistilor Financiari CFA Romania, care vede un curs de schimb de 4 lei pentru un euro, la finele acestui an. "Indiferent de situatia economica din tara, cursul de schimb va ramane constant sau pe un trend de usoara apreciere pana la alegeri, urmand o scadere in decembrie, cand un euro va fi cotat la 4 lei. Banca Nationala a Romaniei va face tot posibilul sa mentina cursul, cel putin pana la alegeri", a declarat Cabat. El isi mentine astfel prognoza facuta inca de la sfarsitul anului trecut, tinand cont de contextul international, si nu de fundamentele economiei romanesti. Cu alte cuvinte, un leu mai puternic nu inseamna ca economia da semne de revenire in 2009, ci mai degraba faptul ca fluxurile de bani au inceput sa creasca.

"Desigur, anul acesta au fost si momente de criza pentru leu, inainte de semnarea acordului de finantare cu Fondul Monetar International, pe care le-am depasit", adauga el. Cat despre evolutia monedei nationale dupa alegerile din iarna, Cabat mizeaza pe o usoara depreciere a leului la inceputul anului viitor, urmand ca rata valutara sa atinga un nivel de 3,8 lei/euro in ultimele luni din 2010. Din acelasi grup al optimistilor fac parte si analistii Deutsche Bank, care la sfarsitul saptamanii trecute au avansat aceeasi cotatie de 4 lei/euro pentru rata de schimb pe final de an, potrivit Ziarului Financiar.

Scenariu negativ: 4,5 lei/euro

La fel de constanti in mentinerea prognozelor formulate in privinta evolutiei leului sunt si analistii Unicredit Tiriac Bank, care vad o depreciere a monedei nationale pana la 4,5 lei/euro in decembrie 2009. "Nu am modificat prognoza noastra initiala de la inceputul anului, pentru ca intre timp s-a schimbat in rau tabloul indicatorilor macroeconomici pe plan local, in acelasi timp cu o evolutie pozitiva pe plan international. Avem recesiune, scadere economica peste asteptari si sa nu uitam si deficitul bugetar, care poate avea efecte asupra cursului, in cazul in care sunt anumite tendinte care arata ca economia merge spre un dezechilibru", a declarat pentru Gandul Rozalia Pal, economist-sef Unicredit Tiriac Bank.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: