Deutsche Bank despre Romania: Varf de 15-20% pe credite neperformante in 2010

Data publicarii: 25-08-2009 | Finante-Banci

Creditele neperformante, cea mai mare sursa de ingrijorare pentru banci, vor ajunge sa reprezinte, la mijlocul anului viitor, 15-20% din totalul imprumuturilor, nivel de peste cinci ori mai mare decat in prezent, potrivit unui studiu realizat de Deutsche Bank.

Estimarea pesimista a gigantului german, care mizeaza pe un curs de 4 lei/euro la sfarsitul lui 2009 si concureaza pentru intermedierea emisiunii de eurobonduri ce va fi lansata de statul roman in septembrie, este sustinuta de analistii independenti, dar nu si de bancheri.

"In Romania si in Bulgaria, cresterea Produsului Intern Brut si a soldului creditelor a inceput sa franeze semnificativ la inceputul acestui an. Prin urmare, cresterea creditelor neperformante nu a fost inca atat de puternica. Ne asteptam la o deteriorare a calitatii activelor in urmatoarele 12 luni si la o rata de credite neperformante de 15-20%, daca se iau in considerare urmatorii factori - ponderea mare a imprumuturilor de consum in totalul finantarilor, de 40-50%, gradul mare de indatorare, de 30% din venitul lunar, si severitatea contractiei economice", se arata in analiza bancii germane.

"Estimarea Deutsche Bank este una de bun-simt, daca ne gandim la modul in care s-au acordat creditele in Romania. Sper doar sa nu depasim acest 15-20%. Criza a inceput de ceva timp, si in sistemul bancar romanesc nu au aparut schimbari majore la nivelul ratei de credite neperformante. Atat timp cat vom trai cu o iluzie in ceea ce priveste acest indicator, bancile nu vor relua creditarea", a aratat Matei Paun, managing partner BAC Romania. Acesta considera ca problema principala a bancilor o reprezinta creditele acordate companiilor, care au valori foarte mari. "Singura speranta este ca bancile vor trage linie si vor incepe sa execute din datorii si din proprietatile gajate", spune Matei Paun.

Matei Paun spune ca odata ce bancile vor incepe sa vanda proprietatile gajate, se va crea lichiditate in piata imobiliara, chiar daca preturile vor ajunge destul de jos pe acest segment. "Dar macar vom avea o baza de pornire. Bancile nu au facut nimic in ultimul an pentru a remedia situatia si este momentul sa inceapa sa recunoasca problemele pe care le au", spune Paun. Potrivit acestuia, bancile locale nu s-au comportat normal in raport cu nivelul crizei. Presedintele Consiliului de Administratie al UniCredit Tiriac Bank, Dan Pascariu, spune insa ca prognoza Deutsche Bank este exagerata, dar considera ca varful creditelor neperformante va fi atins anul viitor.

Economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, spune ca este posibil ca studiul Deutsche Bank sa fi luat in calcul rata riscului de credit, adica expunere neajustata, aferenta creditelor si dobanzilor clasificate in categoriile indoielnic si pierdere in total credite si dobanzi clasificate, exclusiv elementele in afara bilantului. "Acest indicator atinsese la finele lunii aprilie 10,5%, potrivit statisticilor Bancii Nationale a Romaniei. Prin urmare, este posibil ca acesta sa ajunga la 15%. Daca insa ar fi luata in calcul ponderea intarzierilor la plata mai mari de 90 de zile in total credite, atunci Romania ar sta mult mai bine decat Ungaria, de exemplu, dar poate nu atat de bine precum Polonia si Cehia", a explicat Dumitru. Acesta considera ca, desi creditele neperformante vor continua sa creasca, se va intra pe o tendinta de plafonare a acestora.

Integral in Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: