Eficienta sistemului bancar romanesc a fost mai mica decat in regiune in semestrul I

Data publicarii: 25-08-2009 | Finante-Banci

In prima jumatate a acestui an, sistemul bancar romanesc s-a confruntat cu o majorare rapida a costurilor. Astfel, la finele lunii iunie 2009, raportul costuri/venituri era mai mare in Romania decat in Ungaria sau Polonia. Asta dupa ce, la finele anului trecut, indicatorul de performanta era in linie cu nivelul din regiune.

Sistemul bancar romanesc a fost caracterizat de un grad redus de eficienta in primul semestru al acestui an. Datele publicate de Banca Nationala a Romaniei arata faptul ca, in iunie 2009, raportul dintre costurile si veniturile institutiilor de credit a fost de 67,23%. In schimb, in Ungaria sau Polonia, sistemele bancare inregistrau un nivel al indicatorului de performanta cu­prins intre 52% si 55%.

Cauza, lipsa creditarii

Totusi, la finele anului trecut, indicatorul costuri/venituri era de numai 55,7%, nivel apropiat de cel din regiune. Spre exemplu, in Polonia, raportul era 54,7%. Scaderea eficientei sistemului bancar roma­nesc a fost determinata, in primul rand, de incetinirea drastica a procesului de creditare. La finele lunii iunie, soldul creditului negu­ver­namental era de apro­xi­mativ 198,06 miliarde de lei (47,1 miliarde de euro), valoare aproape similara cu cea din decembrie 2008 - atunci soldul era 198,09 miliarde de lei.

Integral in Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: