Efectele crizei economice vor fi simtite de romani din aceasta toamna, spun analistii economici

Data publicarii: 25-08-2009 | Actualitate

Concedii fortate, ore neplatite si facturi care intrec toate socotelile. La asta se pot astepta romanii imediat dupa terminarea vacantei. Analistii economici spun ca din toamna efectele crizei vor fi simtite cu adevarat de catre romani.

Angajatii din sistemul public vor simti cel mai puternic efectele crizei in urmatoarea perioada. In urma masurilor luate de Guvern pentru a reduce cheltuielile bugetare, intre septembrie si noiembrie fiecare bugetar va trebui sa stea in concediu timp de zece zile, fara sa primeasca insa niciun ban.

Bugetarii nu vor mai primi niciun spor, primele au fost si ele taiate, iar orele petrecute la munca peste programul normal nu vor mai fi platite. Cel mai grav este ca, in urmatoarele luni, aproximativ 14.000 de bugetari isi vor pierde locul de munca in urma reorganizarii agentiilor guvernamentale.

Pe de alta parte, preturile, facturile dar si ratele bancare ar putea creste puternic. Asta din cauza cursului valutar, analistii asteptandu-se la o depreciere si mai puternica a monedei nationale. Cele mai pesimiste scenarii spun ca euro ar putea atinge pragul de 4 lei si 50 de bani pana la sfarsitul anului. Sunt insa si vesti bune pentru aceasta toamna. Guvernantii au promis ca vor mari pensiile cu doua procente de la 1 octombrie, iar pensia minima va fi de 350 de lei.

Realitatea.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: