Polonia a renuntat la fixarea unei date pentru trecerea la euro, a anuntat premierul

Data publicarii: 26-08-2009 | International

Polonia a renuntat in cele din urma la fixarea unei date pentru adoptarea euro, ce este prevazuta, intr-un calendar guvernamental, inainte de 2012, a anuntat premierul polonez, Donald Tusk, citat de AFP.

"Criza mondiala ne-a compromis, in ultimele luni, planurile de a adopta rapid euro. In momentul de fata, nu vreau sa precizez o data", a declarat Tusk in cadrul unei conferinte de presa.

"Polonia, unde situatia economica este cu mult mai buna decat in celelalte tari europene, nu isi poate permite un optimism facil si riscant", a mai spus premierul.

La sfarsitul lunii iulie, ministrul polonez de finante a pus pentru prima data in discutie data de 2012, aderarea la zona euro devenind una dintre prioritatile guvernului liberal condus de Donald Tusk.

Polonia este una dintre putinele tari europene care a evitat recesiunea pana in prezent. Produsul intern brut (PIB) a crescut cu 0,4% in primul trimestru din 2009, fata de al patrulea trimestru al anului trecut, iar Ministerul Economiei estimeaza o crestere economica si in al doilea trimestru.

Oficialii de la Varsovia au sperat ca Polonia sa adopte moneda unica incepand cu 2012, dar incetinirea puternica a cresterii economice a fortat guvernul de centru-dreapta sa schimbe programul.

Oricare stat care vrea sa intre in regiunea din care fac parte la ora actuala 16 state trebuie sa petreaca cel putin doi ani in ERM-2, care fixeaza moneda locala la euro.

Unul dintre principalele obstacole privind intrarea in zona euro este raportul dintre datoriile guvernamentale si produsul intern brut (PIB). Aceasta rata a fost de 3,9% din PIB in 2008, peste limita de 3% impusa de Comisia Europeana.

Fondul Monetar International (FMI) a estimat ca economia Poloniei se va comprima cu 0,5% anul acesta, sub asteptarile anterioare, in timp ce PIB-ul va creste cu 1% in 2010.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: