Arhiepiscopia Romano-Catolica negocia pentru birouri si parcari la Cathedral Plaza cu 100 de dolari chiria pe luna

Data publicarii: 27-08-2009 | Afaceri

Zona de birouri in Cathedral Plaza, cinci locuri de parcare rezervate si un spatiu de expunere pentru carti si alte obiecte religioase in fata cladirii, in schimbul unei chirii lunare de 100 de dolari, plus TVA. Toate acestea au fost prevazute intr-un contract intre Arhiepiscopie si dezvoltatorul imobiliar care se pregatea sa ridice blocul de birouri care face acum subiectul protestelor romano-catolicilor, noteaza Gardianul. Prin incheierea acelui contract, extrem de avantajos, Monseniorul Ioan Robu primea aproape gratis un sediu de vis, fara sa ofere ceva constructorului. Acesta nu avea nevoie de acordul Arhiepiscopiei, ci al primariei.

Conform dezvoltatorului imobiliar, compania a initiat discutii amiabile cu romano-catolicii, in perspectiva unor relatii de buna vecinatate. Relatiile numai bune n-au fost. Contractul nu a mai apucat sa fie semnat, pentru ca reprezentantii Arhiepiscopiei s-au razgandit, cerand si asigurari impotriva daunelor la structura edificiului de cult. Cladirea era deja ridicata in mare masura, fara sa se produca daune, iar catolicii au reclamat atunci deficitul de imagine. Protestul a capatat si o coloratura politica, primarul sectorului 1, liberalul Andrei Chiliman, atacand in instanta autorizatiile acordate de pedelistul Adrian Videanu, de la Capitala. care ar fi putut fi provocate de noua constructie. In ciuda atacurilor primariei, dezvoltatorul cladirii a castigat recent in instanta dreptul de a continua lucrarile.

S.C. Millenium Building Development, constructorul Cathedral Plaza, si Biserica Romano-Catolica urmau sa semneze un contract de inchiriere a unor birouri la etajul 4 al noii cladiri si a 5 locuri de parcare "bine delimitate si neaccesibile celorlalti, in raport cu zona de birouri mentionata inainte". Obiectul contractului il facea si un "spatiu de expunere pentru carti sau alte obiecte bisericesti, situata in piata din fata cladirii". Parintele Ieronim Iacob, reprezentantul Catedralei Romano-Catolice, neaga existenta acestui contract, bazandu-se probabil pe faptul ca acesta nu a mai ajuns sa fie semnat, din cauza unei neintelegeri, ale carei cauze nu se cunosc. Exista, totusi, cererea venita din partea Arhiepiscopiei in urma careia a fost redactata intelegerea. Chiar Arhiepiscopul Mitropolit Dr. Ioan Robu aminteste de "un banal contract de inchiriere", intr-o scrisoare adresata constructorului, pe 3 iulie 2001, scrisoare prin care Arhiepiscopia Romano-Catolica s-a razgandit si a retras acordul pe care il dadusera cladirii vecine.

Integral in Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: