Merkel, acuzata de organizarea unei petreceri private pe banii contribuabililor

Data publicarii: 27-08-2009 | International

Cancelarul german, Angela Merkel, se confrunta cu acuzatii privind organizarea unei petreceri private la sediul institutiei pe care o conduce, pe banii contribuabililor. Motivul: ziua de nastere a directorului executiv al Deutsche Bank, Josef Ackermann, titreaza Financial Times.

Acuzatiile au fost respinse vehement de cancelarie. Ele reprezinta prima provocare serioasa la adresa imaginii cancelarului, care se bucura de o mare popularitate.

Merkel candideaza pentru un al doilea mandat de patru ani la alegerile de luna viitoare, sondajele creditand-o cu sanse mari de a castiga.

A spus ca vrea sa faca ceva pentru mine, sa invit vreo 30 de prieteni din Germania si din strainatate cu care as vrea sa petrec o seara la sediul cancelariei. Si trebuie sa spun ca a fost o seara fantastica, a declarat Josef Ackermann, cel mai influent si mai controversat bancher german.

Opozitia si rivalii social-democrati ai cancelarului au profitat de cazul supranumit "cina-pentru-Jo", acuzand-o pe Merkel ca organizeaza petreceri private luxoase in institutiile publice si din banii contribuabililor.

Parlamentarul Gesine Loetzsch a declarat ca impreuna cu colegii din opozitie ii vor audia pe oficialii cancelariei in cadrul unei sedinte a Comisiei parlamentare pentru Buget, referitor la costul dineului.

Hermann Groehe, din cadrul cancelariei, a replicat ca Ackermann "nu si-a sarbatorit cea de a 60-a aniversare la cancelarie, ci mai degraba, cancelarul a profitat de ocazie pentru a organiza un dineu, cu participarea repezentantilor mediului de afaceri si ai societatii".

Cu toate ca unii dintre invitati au descris evenimentul ca fiind unul strict oficial, presedintele asociatiei contribuyabililor, Karl Heinz Daeke, a cerut cancelariei "sa publice lista invitatilor pentru stabili caracterul oficial sau privat al dineului".

Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: