Seful autoritatii bancare din Marea Britanie propune taxarea tranzactiilor financiare ale bancilor

Data publicarii: 28-08-2009 | International

Seful autoritatii bancare din Marea Britanie a anuntat ca sprijina ideea unui sistem de impozitare pentru banci, pentru a determina scaderea controversatelor prime pe care le acorda managerilor, care au venit pe fondul extinderii exagerate a sectorului financiar, relateaza AFP.

Criticand bancile pentru riscurile financiare excesive pe care si le-au asumat, ce s-au aflat la originea crizei actuale, acesta a subliniat posibilitatea instaurarii unei taxe pe tranzactiile financiare, pe modelul controversatei taxe Tobin, in cazul in care alte masuri nu functioneaza.

"Pentru a pune capat remuneratiilor excesive intr-un sector financiar extins, trebuie redusa dimensiunea acelui sector sau sunt necesare taxe speciale pe profiturile inainte de prime", pentru a exista mai putini bani de distribuit, a declarat Adair Turner intr-un interviu acordat revistei Prospect.

Acesta a estimat ca nivelul remuneratiilor bancare provine dintr-o "deformare financiara caricaturala", si a calificat centrul financiar din Londra ca inutil din punct de vedere social.

Presedintele Autoritatii de Servicii Financiare (FSA) a estimat ca majorarea capitalului minim necesar pentru a derula activitati la bursa va fi "cea mai puternica arma pentru eliminarea profiturilor excesive".

"Iar in cazul in care majorarea cerintelor de capital nu va fi suficienta, voi analiza posibilitatea aplicarii taxelor pe tranzactiile financiare, a taxelor Tobin", a mai spus Turner.

Taxele Tobin constau in perceperea unui mic procent din fiecare tranzactie financiara, pentru a descuraja specula.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: