Cati angajati poti sa platesti din salariul unui sef? Sistemul de stat vs sistemul privat

Data publicarii: 28-08-2009 | HR/Cariere

In ciuda performantelor economice slabe, statul roman intarzie sa adopte principiile de eficienta din sistemul privat. Astfel, daca intr-o companie privata salariul unui top manager este de 14 ori mai mare decat al muncitorilor necalificati, potrivit ultimului studiu al firmei de consultanta Mercer, diferenta la stat este de cel putin 1 la 30.

De asemenea, numarul angajatilor care lucreaza in compania numita "Statul roman" este supradimensionat in raport cu statele occidentale, potrivit unui raport A.T. Kearney. Ponderea angajatilor care lucreaza in sectorul public in Romania este mult mai mare decat in tarile din Europa de Vest, dar comparabila cu situatia din Est. Astfel, in timp ce in Italia raportul este de 61 de angajati la stat la fiecare 1.000 de locuitori, in Spania - de 65 la 1.000 si in Germania - de 69 la 1.000, in Romania raportul este de 80 la 1.000.

"Principalele probleme de management din sfera bugetara vin din politizarea excesiva si din absenta clientilor. Un top manager dintr-o companie privata primeste un feedback permanent din partea clientilor si este obligat sa-si eficientizeze afacerea. Daca vanzarile nu merg bine, acesta va fi schimbat. La stat, nu vine aceasta "factura de plata" decat pe linie politica, "fara legatura directa cu performanta", mentioneaza Kurt Weber, managing director al firmei de consultanta in management Horvath&Partners. Potrivit acestuia, statul are si o alta problema de management - lipsa de continuitate. "Fiecare nou director renunta la proiectele managerului anterior si incepe altele noi", spune acesta.

Potrivit studiului Mercer amintit, cea mai mare diferenta dintre salariul unui top manager si cel al unui angajat necalificat din sectorul privat se regaseste in domeniul comertului cu bunuri de larg consum, raport de 1 la 18. Dintre industriile care permit discrepante mari intre stat si privat, pe urmatoarele locuri se situeaza retailul, unde diferenta este de 1 la 13, si tehnologia, cu un raport de 1 la 11.

Cele mai mici diferente salariale in privat se regasesc in domeniul financiar-bancar, unde un top manager primeste de numai sase ori mai mult decat un angajat entry level. De asemenea, diferente mici exista in energie si in industria grea, unde raportul dintre salariile la nivel de top si cele ale muncitorilor sunt de 1 la 8, respectiv 1 la 7.

Raportul dintre cel mai mic si cel mai mare salariu din sistemul bugetar ar fi ajuns in prezent la cota 1 la 29, sustin reprezentantii Ministerului Muncii, dar diferenta este putin plauzibila, dat fiind ca rapoartele de la inceputul anului vorbeau despre un raport de 1 la 70. Explicatia acestei diminuari substantiale a discrepantelor ar tine de eliminarea bonusurilor din sistem, precum si de punerea intre paranteze a salariilor din institutiile de stat care se autosubventioneaza, spune Valentin Mocanu, secretar de stat in Ministerul Muncii. Potrivit discutiilor pe noua lege a salarizarii, niciun salariu din sistemul bugetar nu ar trebui sa fie mai mare de 12 ori decat salariul cel mai mic din sistem. Dar asta doar in anul de gratie 2015, daca "firma Romania" nu va da faliment intre timp.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: