Increderea in economia romaneasca a scazut in august, in contrast cu tendinta pe ansamblul UE

Data publicarii: 28-08-2009 | Economie

Indicele care masoara increderea in economia romaneasca a scazut, in august, cu 2,6 puncte fata de luna precedenta, in contrast cu tendinta inregistrata la nivelul intregii UE, pentru care indicatorul a crescut, in medie, cu 5,9 puncte, potrivit datelor publicate de Comisia Europeana.

Astfel, in august, indicele a scazut in Romania pentru a doua luna consecutiv, pana la 62,4 puncte, fiind mai mic decat pe ansamblul UE, unde indicele increderii in economie a ajuns in a opta luna a acestui an la 80,9 de puncte. Aceasta este a cincea luna la rand de revenire a increderii in economie la nivel comunitar.

In Romania indicele increderii in servicii s-a diminuat cu 6 puncte, iar cel in consum a scazut cu 1 punct. Increderea in industrie si in constructii a stagnat, in timp ce in comert indicele a urcat cu 1 punct fata de luna anterioara.

La nivelul UE, indicele de incredere in economie (Economic Sentiment Indicator - ESI) a crescut, ca urmare a revenirii usoare a increderii in toate cele cinci sectoare luate in considerare (industrie, servicii, consum, constructii, comert cu amanuntul).

In zona euro, increderea a urcat cu 4,6 puncte, pana la 80,6 puncte, pentru a cincea luna la rand, ceea ce arata ca economia este in curs de redresare.

Cele mai mari cresteri ale increderii in economie s-au inregistrat in Marea Britanie (+9,7 puncte), Olanda (+7,6 puncte) si Germania (+5,1 puncte).

La nivelul UE, gradul de incredere in economie este cel mai ridicat in Suedia (92,6 puncte) si Danemarca (90,7 puncte), in timp ce gradul cel mai scazut de incredere in economie a fost inregistrat in Slovenia (54,4 puncte) si Cipru (56,1 puncte), potrivit raportului de conjunctura prezentat de Directoratul general pentru afaceri economice si financiare din cadrul Comisiei Europene (CE).

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: