Pensiile private: 63,4% din PIB in statele dezvoltate, 0,18% din PIB in Romania

Data publicarii: 31-08-2009 | Finante-Banci

Activele totale ale fondurilor de pensii private din statele membre OECD (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltate Economica) reprezentau la sfarsitul anului trecut 63,4% din Produsul Intern Brut cumulat al acestor state, potrivit datelor publicate recent chiar de OECD.

Pe de alta parte, activele fondurilor de pensii private din Romania reprezentau la finele anului trecut doar 0,18% din PIB, conform calculelor APAPR. OECD reprezinta gruparea celor mai dezvoltate 30 de state ale lumii, cu o experienta de mai multe decenii in pensiile private si reforma sistemelor de pensii. In total, la sfarsitul anului trecut, cetatenii celor 30 de state membre OECD aveau economii sub forma pensiilor private in valoare de circa 15-16 trilioane de dolari americani (15-16 mii de miliarde USD).

Intre acestea, Elvetia, Olanda si Islanda au cele mai consistente economii pentru pensionare, activele fondurilor de pensii private depasind valoarea Produsului Intern Brut. In Australia, ponderea pensiilor private in PIB 92%, in Marea Britanie 79%, iar in Finlanda, Statele Unite ale Americii si Canada depaseste 50%. Dintre statele din Europa Centrala si de Est, cele mai multe economii pentru pensionare le au Polonia (11% din PIB), Ungaria (9,6%), Cehia (5,2%) si Slovacia (4,7%). Spre comparatie, ponderea din Romania este de doar 0,17% din PIB.

"Economisirea privata pentru pensie reprezinta un indicator atat pentru bunastare, cat si pentru gradul de dezvoltare al unui stat. In mod evident, statele dezvoltate, in marea lor majoritate culturi occidentale, au pus accent in ultimele decenii pe stimularea pensiilor private, care aduc bunastare si mai multa liniste si siguranta indivizilor. Mai mult, fondurile de pensii private joaca un rol hotarator in aceste state, investind si alocand mai bine resursele economice, stabilizand pietele financiare si completand veniturile pe care oamenii le obtin din pensiile de stat, care sunt tot mai mici si mai nesigure", a comentat Crinu Andanut, presedintele APAPR, datele publicate de OECD.

"Romania trebuie sa mearga pe acelasi drum si sa stimuleze economisirea in sistemul de pensii private. In acest moment, cea mai importanta masura pe care statul trebuie sa o ia este revenirea inca din 2010 la calendarul initial de contributii pentru Pilonul II - pensiile private obligatorii - adica virarea unei contributii de 3%, nu de 2,5%, catre conturile personale ale celor 4,4 milioane de participanti activi din sistem. De la lansare si pana in prezent, fondurile de pensii obligatorii au avut performante investitionale remarcabile, depasind cu mult inflatia si fiind printre cele mai profitabile din lume, pentru participantii lor romani. Deci nu exista niciun motiv, nicio scuza pentru care statul sa intarzie revenirea la calendarul initial de contributii cu inca un an", a adaugat el. Reamintim faptul ca, in cadrul acordurilor cu institutiile financiare internationale (FMI, Banca Mondiala, UE), Romania s-a angajat sa revina cat mai rapid la calendarul initial de contributii pentru Pilonul II, in primul an cu perspective de crestere economica.

In anul de criza 2008, in care marea majoritate a fondurilor de pensii la nivel global au suferit deprecieri de active de pe urma caderilor bursiere, fondurile de pensii private obligatorii din Romania au obtinut cele mai bune performante din Europa si din lume. O situatie actualizata lunar pentru Romania poate fi  consultata aici: http://www.apapr.ro/rezultate-fonduri.html.

Aceste performante au fost obtinute de fondurile de pensii private din Romania in conditii de risc minim, cu o expunere foarte redusa pe Bursa si alte instrumente financiare volatile pe termen scurt. De altfel, criza financiara si caderile bursiere au gasit fondurile de pensii private din Romania cu expuneri minime pe Bursa: fondurile de pensii private obligatorii aveau investitii in actiuni de numai 1,7% din active la sfarsitul anului 2008).

La nivelul celor 30 de state OECD, ponderea investitiilor in actiuni era la finele anului trecut de circa 41% din activele fondurilor de pensii private. De asemenea, se observa in 2008 o reducere a expunerii pe actiuni a fondurilor de pensii la nivelul statelor OECD, provenind din reducerea apetitului de risc al acestora, pe fondul deprecierilor cauzate de actiuni portofoliilor administrate.

Redactia BankNews.ro