Activele Raiffeisen din Romania si Moldova au scazut cu 3% in semestrul I, la 6,4 miliarde euro

Data publicarii: 01-09-2009 | Finante-Banci

Raiffeisen International, divizia pentru afacerile din estul Europei a grupului Raiffeisen, a afisat pentru primul semestru o scadere a activelor din Romania si Moldova cu 3%, pana la 6,363 miliarde euro, datele fiind influentate semnificativ de deprecierea leului.

Grupul avea la jumatatea acestui an o retea de 562 de unitati si 6.612 angajati in Romania si Republica Moldova, reteaua din Romania inregistrand cea mai mare extindere in intervalul iunie 2008-iunie 2009, cu 92 de unitati. Raiffeisen International avea, in total, 3.167 unitati si 59.711 de angajati la jumatatea acestui an.

Grupul raporteaza rezultatul operatiunilor din Republica Moldova in cadrul celor din Romania, "datorita relatiilor economice stranse cu Romania si structurilor relevante de management din cadrul grupului". Raiffeisen Bank are o singura reprezentanta in Republica Moldova, care si-a inceput activitatea la 31 ianuarie 2006.

Activele totale ale Raiffeisen International au scazut cu 8,8% intre decembrie 2008 si iunie 2009, pana la 77,86 miliarde euro. "Pe de o parte, deprecierea monedelor din Europa Centrala si de Est a cauzat o scadere a bilantului total. Pe de alta parte, activitatea de creditare s-a diminuat, sub efectul recesiunii", motiveaza grupul evolutia din primul semestru.

Raiffeisen precizeaza ca, pe pietele pe care opereaza, cea mai mare depreciere a fost inregistrata de rubla bielorusa, care a pierdut 29% din valoare, pe urmatoarele locuri situandu-se zlotul polonez (-7%), rubla ruseasca (-6%) si leul romanesc (-5%).

Pentru afacerile din Romania, Raiffeisen International a inregistrat in primul semestru o crestere importanta a costurilor legate de finantare prin depozite atrase de la clienti, care au afectat la nivel de grup veniturile nete din dobanzi. Acestea au scazut in primul semestru cu 1%, sau 6 milioane euro, pana la 443 milioane euro.

De asemenea, grupul austriac a inregistrat in Romania o crestere importanta a provizioanelor pentru creditele acordate persoanelor fizice si o scadere semnificativa a veniturilor nete din comisioane, cu 22 milioane euro, cea mai mare la nivel de grup in termeni absoluti, chiar daca afacerea din Romania contribuie in continuare cel mai mult la veniturile din comisioane ale grupului.

Grupul a raportat, insa, cea mai mare crestere a veniturilor din tranzactii de schimb valutar pe piata romaneasca, Romania avand o contributie importanta si la rezultatul pozitiv obtinut din investitii financiare.

Raiffeisen International, subsidiara a Raiffeisen Zentralbank österreich AG (RZB), a raportat pentru primul semestru un profit net de 119 milioane euro, in scadere cu 81,6% fata de aceeasi perioada din 2008. Grupul este al doilea mare creditor din Europa de Est, dupa Unicredit.

Afacerea bancara din Romania a grupului, Raiffeisen Bank Romania, a anuntat in iulie ca a incheiat primul semestru cu un profit net de 52,6 milioane euro, in scadere cu 29% fata de aceeasi perioada a anului trecut, din cauza cresterii provizioanelor in conditiile inrautatirii conditiilor economice.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: