Brokerii recomanda prudenta pe bursa romaneasca si vad scaderi in urmatoarele luni din cauza Chinei

Data publicarii: 01-09-2009 | Bursa

Brokerii cauta raspunsurile privitoare la evolutia bursei noastre in China. Deoarece bursa acestei tari a cazut in ultima luna cu 15%, se recomanda prudenta. In perioada septembrie-octombrie, bursa ar putea scadea cu peste 20 de procente, spun brokerii intervievati de ziarul Cotidianul. Iar acest fapt este cauzat de cresterile nesustenabile din ultimele sase luni, dar si de vestile proaste care vin de pe piata chineza.

"Personal, ma astept in septembrie-octombrie la scaderi pe piata de capital. Iar amplitudinea acestora se va masura in zeci de procente, adica 20-40%", spune Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta financiara KTD Invest. Si Cristian Sima, presedintele WBS Romania, vede scaderi pe bursa in perioada urmatoare, dar sustine ca amplitudinea acestora va fi mai mica de doar 20-25 de procente.
 
Primele vesti proaste pentru pietele de capital din lume vin de pe bursa chineza. In ultima luna, aceasta a scazut cu peste 15 procente, doar in prima zi a acestei saptamani piata chineza pierzand peste 6 procente. "Caderea pietei chineze din ultima perioada de timp ne arata ca e posibil ca in septembrie sa asistam la scaderi pe cele mai importante piete de capital. Pe unele, acestea vor fi mai mici, pe altele mai mari, in functie de cresterile inregistrate in ultimele sase luni. Acolo unde cresterile au fost mai mici, scaderile vor fi mai mici, iar acolo unde cresterile au fost foarte mari, cum este cazul pietei din Romania, si scaderile vor fi mari", mai spune Panait.
 
Presedintele SSIF Intercapital Invest, Razvan Pasol, recomanda investitorilor de pe piata de capital sa fie prudenti in urmatoarea perioada de timp. "Cred ca in septembrie bursa va fi foarte volatila. Nu pot spune cu siguranta daca bursa din Romania va creste sau nu, dar recomand investitorilor prudenta maxima. Cat bursa creste e bine sa mizam in continuare pe actiuni, dar daca incepe sa scada e bine sa vindem si sa asteptam", zice Razvan Pasol.
 
Directorul BT Securities, Rares Nilas, spune ca perioada septembrie-octombrie se va caracteriza pe piata de capital printr-o volatilitate mare a cotatiilor, iar evolutia BVB va depinde in continuare de evolutia pietelor externe." Daca bursa americana va creste, va creste si bursa din Romania. Daca nu, atunci nici BVB nu va creste. Este indicat ca in aceasta perioada de timp investitorii sa fie foarte prudenti in ceea ce priveste investitiile lor la bursa", anunta directorul BT Securities.

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: