BCE: Din cauza crizei financiare, unele banci vor fi cumparate de institutiile rivale

Data publicarii: 01-09-2009 | Finante-Banci

In ultimul Raport asupra stabilitatii bancare, Banca Centrala Europeana atentioneaza ca perspec­tivele de profitabilitate ale bancilor raman puternic incerte, cel putin din cauza unei noi cresteri a costurilor de provizionare. In aceste conditii, BCE considera ca pierderile din creditare nu-si vor atinge varful inainte de sfarsitul anului 2009. 

Bancile din Uniunea Euro­peana se confrunta cu pro­vocari serioase din cauza mediului economic nesi­gur si a tensiunilor per­sistente pe piata monetara. Intr-un raport asupra stabilitatii bancare din Uniunea Europeana, publicat la finele saptamanii trecute, BCE constata ca, desi a existat o imbu­natatire a pietelor financiare la inceputul acestui an si au aparut semne ce indica o moderare a ritmului de contractie, perspectivele economice ale UE inca au un grad ridicat de nesiguranta.

Consolidarea va readuce profitul

In aceste conditii, perspectivele de profitabilitate ale bancilor din UE in 2009 raman puternic incerte cel putin din cauza asteptarilor privind o noua crestere a costurilor de pro­vizionare pentru pierderile de credit, se mai arata in documentul BCE care evalueaza situatia din 2008 si din primul trimestru al anului 2009.  "Riscurile pentru stabilitate raman mari  din cauza ciclului  credi­tarii care nu a atins inca punctul sau cel mai scazut, ceea ce implica faptul ca pierderile din creditare nu-si vor atinge varful inainte de sfarsitul anului 2009", se afirma in docu­men­tul bancii centrale. Ca atare, ban­cile trebuie sa se asigure ca au sufi­ciente fonduri proprii si nume­rar.

Integral in Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: