CE recomanda becurile incandescente cu halogen si lampile fluorescente pentru economisirea de energie

Data publicarii: 01-09-2009 | Mediu

Europenii vor putea sa cumpere becuri incandescente imbunatatite cu tehnologie pe halogen, lampi fluorescente compacte si diode electroluminiscente pentru a inlocui becurile incandescente conventionale care nu respecta normele europene, a anuntat marti Comisia Europeana.

Recomandarea vine dupa ce executivul european a adoptat masuri pentru imbunatatirea graduala, incepand cu 1 septembrie, a eficientei energetice pentru lampile de uz casnic, astfel incat becurile incandescente si lampile cu halogen traditionale sa fie retrase treptat de pe piata pana la sfarsitul lui 2012.

Totusi, becurile interzise nu vor fi eliminate de pe rafturile magazinelor la 1 septembrie, comerciantii avand dreptul de a-si vinde stocurile existente.

Noile surse de lumina recomandate de CE ofera utilizatorului posibilitatea sa faca economii semnificative la costurile sale totale, ca urmare a consumului mai scazut de energie, chiar daca pretul lor de achizitie este mai mare. Economiile la costuri ajung pana la 25-50 euro pe an, in functie de dimensiunea locuintei si tipul de bec alternativ ales.

Alternativele disponibile sunt becurile incandescente imbunatatite (clasa C, conform etichetei energetice, lampa cu halogen umpluta cu gazul xenon), becurile incandescente imbunatatite (clasa B, conform etichetei energetice, lampa cu halogen cu strat de protectie pentru radiatii infrarosii), lampile fluorescente compacte (CFL) si diodele electroluminiscente (LED).

Economii de energie si de emisii

Masura impusa de CE ar urma sa aduca beneficii atat cetatenilor, cat mediului inconjurator si economiei. Astfel, ca urmare a implementarii sale, pana in 2020 Bruxelles-ul estimeaza ca se vor economisi anual aproximativ 40 TWh, reprezentand echivalentul consumului inregistrat de 11 milioane de gospodarii europene in aceeasi perioada de timp.

In plus, aceasta va duce la o reducere anuala de pana la 15 milioane de tone a emisiilor de CO2, contribuind la obiectivul UE de scadere emisiilor de gaze cu efect de sera cu 20% pana in 2020.

De asemenea, aproximativ 5 miliarde euro vor fi economisiti si reinjectati in fiecare an in economia europeana.

CE mai precizeaza ca becurile mate trebuie sa se incadreze in clasa A, conform etichetei energetice a lampilor impusa in UE, care semnifica economii de energie de peste 75% comparativ cu becurile.

Incepand cu luna septembrie 2009, echivalentul becurilor incandescente clare de 100 W sau peste trebuie sa fie produse cu tehnologii mai eficiente (de exemplu, halogeni eficienti). Aceasta cerinta se va aplica, gradual pana in 2012, si puterilor electrice mai mici (de 75 W in 2010, de 60 W in 2011, de 40 W si mai putin in 2012).

Masura se aplica becurilor produse si comercializate de catre producatori sau importatori incepand cu data de 1 septembrie 2009, fiind prima din seria pe care Parlamentul European si Consiliul statelor membre au solicitat-o Comisiei Europene, in scopul de a imbunatati standardele de eficienta energetica si performanta ecologica a peste 30 de categorii de produse, printre care televizoare, masini de spalat, motoare electrice, boilere.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: