Comisioanele pentru contractul din Romania al Imprimeriei Nationale franceze ar fi de 300.000 euro

Data publicarii: Astazi, 02-09-2009 | Finante-Banci

Ceva mai mult de 300.000 de euro "ar fi fost deturnati de intermediari" in cazul unui contract incheiat in 2004 in Romania de Imprimeria Nationala franceza, vizata in prezent de o ancheta judiciara in urma suspiciunilor ca ar fi implicata intr-un scandal international de coruptie, scrie Le Parisien.

Imprimeria Nationala franceza este implicata intr-o afacere de coruptie internationala, in cazul a patru contracte pe care le-ar fi incheiat in ultimii ani cu Romania, Georgia, Siria si Senegal.

In Romania, scrie marti Le Parisien intr-o serie de articole dedicate subiectului, contractul, semnat in 2004, se refera la producerea de documente fiscale si are o valoare initiala de 20 de milioane de euro. "Potrivit unei surse apropiate dosarului, putin mai mult de 300.000 de euro ar fi fost deturnati de intermediari", scrie Le Parisien.

Banii ar fi fost transferati de trei intermediari prin intermediul unei societati elvetiene. In afara de directorul general al Imprimeriei Nationale, Loïc de la Cochetière, justitia este interesata de rolul jucat de Pascal Pluchard, patronul societatii elvetiene Wed, banuita ca ar fi servit la transferarea comisioanelor ilegale cu ocazia contractului incheiat cu Romania, scrie Le Parisien.

Pe de alta parte, ancheta vizeaza alte patru persoane, prezentate de acuzare drept "eventuali intermediari suspecti".

Printre ei se numara Julien Turczynski, un avocat de drept comercial din Paris, al carui cabinet s-a ocupat de contractul incheiat cu Romania, scrie Le Parisien.

Bruno Guez, un consultant deja implicat intr-un alt scandal de coruptie din Franta, cazul Elf, apare si in dosarul judecatorului de instructie numit pentru ancheta privind Imprimeria Nationala, tot pentru rolul jucat in contractul incheiat in Romania.

In fine, magistratul este interesat si de Mihnea Berindei, cercetator la CNRS (Centrul National pentru Cercetare Stiintifica din Franta) care lucra la Institutul pentru Stiinte Sociale.

Toti trei au fost audiati de audiati de anchetatori, iar domiciliile si birourile lor au fost perchezitionate, potrivit Le Parisien.

In afara de cei trei, a patra persoana vizata de perchezitii este Patrick Wajsman, fost editorialist la Le Figaro, fondator al revistei Politique internationale. Acesta din urma ar fi intervenit in dosarul care priveste contractul din Georgia. In Georgia, contractul incheiat de Imprimeria Nationala franceza se refera la tiparirea de pasapoarte si are o valoare de 1,4 milioane de euro. In ceea ce priveste contractele cu Siria si Senegal, acestea ar fi mai modeste, dar s-ar referi tot la tiparirea de pasapoarte. De fiecare data, contractele ar fi fost obtinute de Imprimeria Nationala dupa ce ar fi dat mita, precizeaza publicatia franceza.

Niciunul dintre cei patru nu a fost deocamdata plasat in arest preventiv si nici nu a fost pus sub acuzare. Contactati de Le Parisien, cei patru intermediari au refuzat sa faca declaratii, cu exceptia avocatului Julien Turczynski, care a negat orice activitate ilegala.

Procurorul Republicii din Paris a deschis la 1 iulie o ancheta judiciara, incredintata judecatoarei specializate pe chestiuni financiare Françoise Desset. Aceasta ancheta este considerata de Parchet "suficient de complexa" pentru a justifica sesizarea jurisdictiei interregionale specializate din Paris, explica Le Parisien.

La inceputul acestui an, publicatia Le Journal du Dimanche dezvaluia ca Imprimeria Nationala franceza este banuita ca a platit comisioane la inceputul anilor 2000 pentru a obtine in Romania un contract in valoare de 20 de milioane de dolari. Este vorba despre un contract de preschimbare in forma electronica a procedurilor fiscale, scria publicatia franceza, fara a da alte amanunte in legatura cu acest contract. France-Presse scria, la randul sau, ca anchetatorii sunt interesati cu precadere de un contract pentru tratarea digitala a procedurilor fiscale in Romania, contract incheiat in 2001 si 2002.

Imprimeria Nationala din Romania spune insa ca a fost incheiat in 2004 un contract cu institutia omoloaga din Franta, dar acesta nu a fost dus la indeplinire. In consecinta, Imprimeria Nationala romana a executat in 2006 si 2007 scrisori de garantie bancara de 2 milioane euro, dupa ce contractul pentru achizitionarea unui sistem de evidentiere informatica a contributiilor fiscale nu s-a finalizat, dupa cum a declarat, la 29 ianuarie, in replica la relatarile din presa franceza, purtatorul de cuvant al institutiei romane.

"In 2004, Imprimeria Nationala a semnat un contract pentru achizitionarea unui sistem de evidentiere informatica a contributiilor fiscale. Initial s-a dat termen de finalizare sfarsitul anului 2004, apoi s-a prelungit pana in 2006 si mai apoi pana in 2007. In momentul cand contractul - care nu a fost indeplinit - a devenit scadent, Imprimeria Nationala a executat scrisorile de garantie bancara, in valoare de 2 milioane euro", a declarat purtatorul de cuvant al institutiei, Corina Ozon.

Ea a aratat ca partea romana a procedat conform prevederilor contractuale. "Atunci cand Imprimeria Franceza nu si-a indeplinit obligatiile stipulate in contract, am executat scrisorile si am recuperat banii depusi ca garantie la semnarea contractului", a precizat Corina Ozon.

Purtatorul de cuvant a tinut sa sublinieze ca "Imprimeria a desfasurat mai mult o activitate de comunicare intre Ministerul Finantelor si Imprimeria Franceza".

La originea scandalului de coruptie in care este implicata Imprimeria Nationala franceza, explica Le Parisien, este un fost director administrativ si financiar al institutiei franceze, Yves Peccaud. La sfarsitul lui februarie 2008, dupa o reuniune a comitetului de audit, el a refuzat sa semneze bilantul pentru 2007 avand nelamuriri in legatura cu rolul jucat de societatea elvetiana Wed, filiala a companiei Weber Graphic. Agentia pentru participatii ale statului (APE, structura dependenta de Ministerul de Finante), autoritatea care tuteleaza Imprimeria Nationala, i-a incredintat societatii KPMG sarcina de a realiza un audit referitor la contractele de export. Raportul KPMG, foarte sever, a conchis ca exista "puternice suspiciuni de coruptie". Pe baza acestui raport, s-a decis ca dosarul sa fie incredintat justitiei. Dupa ce a intreprins o ancheta preliminara, Parchetul din Paris a decis, in aceasta vara, sa deschida o ancheta judiciara pentru coruptie.

Refuzand sa semneze bilantul pentru 2007, Yves Peccaud este la originea sesizarii Parchetului. Insa la randul sau face obiectul unei anchete. Demis la sfarsitul lunii ianuarie pentru "greseli grave", lui i se reproseaza deturnari de fonduri in valoare de aproape 50.000 de euro, potrivit unei surse din cadrul Imprimeriei Nationale, citate de Le Parisien. Dupa o tentativa de conciliere soldata cu un esec, Imprimeria Nationala a depus plangere impotriva lui.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: