Patriciu si-ar putea creste averea cu 500% daca ar miza pe prognozele sale privind cursul euro-leu

Data publicarii: Astazi, 02-09-2009 | Afaceri

Omul de afaceri Dinu Patriciu considera ca euro ar putea atinge valoarea de 4,7-4,8 lei pana la sfarsitul acestui an. Pe bursa din Sibiu euro este cotat doar la 4,3 lei.

"In mod realist, euro ar trebui sa ajunga la 4,7-4,8 lei pana la sfarsitul anului. Daca insa se vor lua masuri pompieristice, nu va fi acolo, evident", a declarat la finalul lunii august pentru ziarul "Business Standard" Dinu Patriciu. Prognoza omului de afaceri este contrazisa insa de cotatiile pe contractele futures euro-leu de la Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu (SIBEX). La Sibiu euro era cotat la valoarea de 4,3 lei pe contractele futures cu scadenta decembrie 2009, la 4,36 lei pe cele cu scadenta martie 2010 si la 4,43 lei pe cele cu scadenta iunie 2010. Practic, intre cotatia euro de la Sibiu si cea data de Dinu Patriciu exista o diferenta de 9-11%.

Presedintele Bursei din Sibiu, Teodor Ancuta, spune ca Dinu Patriciu ar trebui sa joace la Sibiu pe contractele futures euro-leu daca este asa de sigur de prognozele sale. "Daca Dinu Patriciu este asa de sigur ca euro va ajunge la 4,7-4,8 lei la finalul anului, ii recomand sa cumpere acum contracte futures pe euro-leu la 4,3 lei pe care sa le vanda la finalul anului la 4,7-4,8 lei. Suma investita nu ar fi una mare, iar castigul ar trece de 500% din investitia initiala", spune Ancuta.

Pentru a cumpara 100.000 de contracte futures euro-leu la bursa din Sibiu, echivalentul a 100 milioane de euro, omul de afaceri Dinu Patriciu ar trebui sa depuna doar o marja de 2% din valoarea contractelor, adica 2 milioane de euro. Daca la finalul anului euro ajunge la 4,7 lei, atunci omul de afaceri va castiga 40 de milioane de lei. Daca cursul este de 4,8 lei, atunci suma castigata ajunge la 50 de milioane de lei. Cu alte cuvinte, la 2 milioane depuse drept marja pe contractele futures euro-leu la Sibiu, Dinu Patriciu ar putea incasa un profit de 10 milioane de euro. Deci investitia initiala va avea o crestere de 500%.

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: