Liberalii vor ca Fiscul sa accepte donarea a 2% din impozit si pentru veniturile nesalariale

Data publicarii: 03-09-2009 | Politica

Grupul Parlamentar al PNL a depus miercuri la Camera Deputatilor un proiect de modificare a Codului Fiscal, ce vizeaza simplificarea procedurii de redirectionare a procentului de 2% din impozitul pe venit pe care romanii pot sa-l doneze si extinderea bazei de aplicare la veniturile nesalariale.

Astfel, liberalii propun ca redirectionarea a 2% din impozitul pe venit sa se poata aplica si pentru alte venituri decat cele salariale, prin introducerea in baza de aplicare a dividendelor, veniturilor impozabile din dobanzi si a celor din transferul proprietatilor imobiliare.

In plus, acestia considera ca redirectionarea procentului de 2% din impozitul pe veniturile de natura salariala ar trebui sa fie facuta printr-o singura declaratie, renuntandu-se astfel la depunerea declaratiei 230, motivand ca "aceasta masura va reduce birocratia si va scurta perioada in care banii ajung la organizatii".

"Experienta ultimilor ani de aplicare a prevederii 2% demonstreaza ca in realitate numarul donatorilor este mai mic decat ar putea fi in conditiile unui cod fiscal performant. Mai mult decat atat se impune transparenta sistemului, in acest fel contribuabilii avand acces la informatii despre traseul banilor donati si chiar rapoarte de activitate ale ONG-ului beneficiare", se mai arata in document.

De asemenea, ei cer acordarea de credit fiscal, in loc de deducere in calculul impozitului pe profit, pentru cheltuielile cu sponsorizarea efectuate de liber profesionisti, astfel incat sponsorizarea sa devina mai atractiva pentru cei care desfasoara activitati independente.

"Procedura de redirectionare a 2% din impozitul pe venit catre organizatiile neguvernamentale este operationala in Romania de patru ani, fiind o masura binevenita si care a dat rezultate excelente in alte tari", se arata in comunicatul semnat de deputatul PNL Alina Gorghiu.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: