Britanicii lucreaza la un generator de gravitatie pentru devierea traiectoriei asteroizilor

Data publicarii: Astazi, 03-09-2009 | Diverse

O echipa de cercetatori si ingineri britanici lucreaza la dezvoltarea unei navete spatiale prin care sa poata devia asteroizii cu o traiectorie amenintatoare pentru Pamant, scrie BBC.

Aparatul, cu o greutate de peste 10 tone, ar urma sa produca un camp gravitational prin care drumul urmat de asteroizi sau alte corpuri cu potential distructiv pentru Pamant sa fie modificat astfel incat impactul sa fie evitat.

Efectul generatorului de gravitatie poate fi eficient doar daca se actioneaza cu mai multi ani de zile inaintea potentialului impact. Intreg proiectul este coordonat de EADS Astrium, o divizie a celei mai mari companii aeronautice europene.

Agentia spatiala americana NASA a raportat peste 1.000 asteroizi a caror traiectorie ar putea sa se intersecteze in viitor cu cea a Pamantului. Aparatul dezvoltat de EADS ar urma sa intercepteze corpul si sa se pozitioneze la o distanta de cativa metri fata de el. Campul gravitational exercitat o perioada lunga de timp, aproximativ 15 ani dupa calculele cercetatorilor, il va face inofensiv pentru Pamant.

Video Aici

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: