Pierderi semestriale de 52 milioane euro pe Rasdaq, in urma caderii siderurgiei

Data publicarii: Astazi, 03-09-2009 | Bursa

Cele mai importante companii de pe piata Rasdaq au afisat pierderi totale de 219,2 milioane lei (51,8 mil. euro) pentru primul semestru, dupa castigurile bune raportate pentru aceeasi perioada din 2008, mai ales ca urmare a caderii activitatii in sectorul siderurgic, potrivit calculelor NewsIn.

Analiza ia in calcul rezultatele celor mai importante 100 de companii listate pe piata Rasdaq, care si-au publicat pana in prezent rezultatele financiare semestriale.

In primele sase luni ale anului trecut, companiile luate in calcul obtinusera un castig net cumulat de 158,4 milioane lei.

Primul semestru al acestui an a reflectat mai puternic efectele negative ale crizei financiare, in conditiile in care foarte multe companii, atat de pe piata Rasdaq, cat si de pe piata reglementata a BVB, s-au confruntat cu probleme grave, precum reducerea comenzilor - pe fondul scaderii cererii la nivel mondial - sau inasprirea conditiilor de creditare, care s-au reflectat in scaderea veniturilor si a castigurilor.

Pierderi de 251,4 milioane lei pe sectorul siderurgic

Cele sapte companii siderurgice de pe Rasdaq care si-au publicat rezultatele semestriale au avut impreuna o pierdere totala de 251,37 milioane lei, care a sters, practic, castigurile celorlalte 93 de societati.

Excluzand sectorul siderurgic, restul companiilor au obtinut un profit net agregat de 32,1 milioane lei.

Companiile din domeniul siderurgic luate in calcul sunt ArcelorMittal Roman (PTRO), ArcelorMittal Iasi (TPRO), Mechel Campia Turzii (INSI), Laminorul Braila (LMRU), Cord Buzau (CORZ), Galfinband Galati (GALF) si Turnatoria Centrala Orion Campina (TCCP).

Venitul total cumulat al celor sapte societati a scazut drastic in prima jumatate a acestui an, cu 60% pana la 474,3 milioane lei, de la nivelul inregistrat in perioada similara a anului trecut, de 1,17 miliarde lei.

"Scaderea veniturilor din sectorul siderurgic se datoreaza in principal blocajului din sectorul imobiliar la nivelul mondial, din partea a doua a anului 2008 si prima parte din 2009, acestea avand repercusiuni negative asupra cotatiei fierului pe piata internationala", observa Adrian Danciu, analist al casei de brokeraj Broker Cluj.

Cele mai mari pierderi din sectorul siderurgic au fost inregistrate de ArcelorMittal Roman si Mechel Campia Turzii, cu rezultate negative de 118,65 milioane lei, respectiv 81,3 milioane lei. Pentru primele sase luni ale anului trecut, ArceloMittal Roman afisa pierderi de 40,9 milioane lei, insa Mechel Campia Turzii raporta un profit de 136 milioane lei.

"Scaderea cererii de fier pentru constructii de pe piata a dus la o diminuare a productiei din partea producatorilor, implicand un cost unitar mai ridicat, cu efecte negative asupra profitabilitatii acestora. Tendinta descendenta a pretului acestor produse pe piata internationala a adus, cel mai probabil, si pierderi importante din stocurile detinute", adauga Adrian Danciu.

Venituri mai mari cu 60% la farmaceutice, sustinute de cererea inelastica si de ieftinirea leului

Cei patru distribuitori de produse farmaceutice care si-au raportat rezultatele semestriale au inregistrat o crestere cu 60% a venitului cumulat, la 233,12 milioane lei, de la 145,55 milioane lei in prima jumatate a anului trecut.

"Se pot observa cresteri ale veniturilor la emitentii ale caror produse beneficiaza de o inelasticitate a cererii, in functie de starea economica, cum ar fi cazul celor din industria chimica farma, dar si din industria alimentara", arata analistul de la Broker Cluj.

"Cresterea veniturilor emitentilor care activeaza in industria chimica farma o putem pune pe seama tendintei de depreciere a monedei nationale in raport cu euro, aceasta aducand o scumpire a produselor comercializate", adauga Adrian Danciu.

Pe de alta parte, firmele farmaceutice analizate - Dornafarm Suceava, Ropharma, Centrofarm si Farmaceutica Arcatim - au raportat impreuna o pierdere de 5,6 milioane lei in primele sase luni ale acestui an, de doua ori si jumatate mai mari decat in perioada de comparatie, cand rezultatul negativ cumulat a fost de 2,22 milioane lei.

Cea mai slaba evolutie a fost consemnata de catre Centrofarm (CEOF), care si-a adancit pierderile in primul semestru la 6,28 milioane lei, de la 2,93 milioane lei in intervalul ianuarie-iunie 2008. In schimb, profitul semestrial al Ropharma (IAFR) a sporit de aproape cinci ori, la 1,07 milioane lei, in urma unor venituri de 133,72 milioane lei.

Castiguri duble la procesatorii de lapte

Un alt segment al pietei Rasdaq care a adus rezultate pozitive a fost cel alimentar, mai precis al procesatorilor de lapte, dintre care si-au raportat rezultatele Albalact Alba Iulia (ALBZ), Lacta Giurgiu (INEM) si Industrializarea Laptelui Bucuresti (INBO).

Castigul agregat al celor trei societati a urcat de 2,1 ori in primul semestru, la 4,14 milioane lei, pe fondul sporirii veniturilor cu 18%, la 154,6 milioane lei.

Cea mai importanta contributie a avut-o Albalact Alba Iulia (ALBZ), care a raportat un profit semestrial de 2,8 milioane lei, pe suportul unor venituri de 100 milioane lei.

Blocajul imobiliar taie o treime din veniturile firmelor de constructii

Majoritatea dezvoltatorilor imobiliari listati pe Rasdaq au avut rezultate pozitive in primul semestru din 2009, insa scaderea veniturilor cu 30% a dus la comprimarea mult mai puternica a rezultatului net cumulat, care a coborat cu 64%.

Astfel, cele 15 companii analizate, care dezvolta proiecte imobiliare si fabrica materiale de constructii, au avut un profit net agregat de 7,6 milioane lei in primele sase luni din 2009, fata de 21,4 milioane lei in aceeasi perioada din 2008.

Pe de alta parte, piata materialelor de constructii a scazut in primele sase luni ale acestui an cu 25% fata de perioada similara a anului trecut, iar indicii cifrei de afaceri pentru acest segment s-au diminuat cu 28%, in special din cauza cresterii pretului la producator, declara recent, pentru NewsIn, Claudiu Georgescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii (APMCR).

"Si in cazul producatori de materiale de contructii s-a resimtit scaderea de pe piata imobiliara interna, insa repercusiunile nu au fost la fel de negative, ca in cazul siderurgiei, aceasta din urma deruland operatiuni de export importante", mai observa Danciu.

Prospectiuni Bucuresti, cea mai spectaculoasa crestere a profitului pe segmentul energetic

Castigul cumulat al celor noua societati energetice s-a redus cu 40% in primele sase luni, la 30,1 milioane lei, in timp ce veniturile totale au coborat cu doar 19%, la 579,2 milioane lei.

Cele mai solide companii de pe acest segment s-au dovedit a fi Prospectiuni Bucuresti, cu un profit semestrial de 22,2 milioane lei, si Conpet Ploiesti, cu un castig de 16,54 milioane lei.

Profitul obtinut de Prospectiuni Bucuresti in primul semestru din 2009 a fost de 12 ori mai mare decat cel din aceeasi perioada a anului trecut, in conditiile in care veniturile companiei controlate de Ovidiu Tender au sporit cu 82%, la 110,47 milioane lei.

Pe de alta parte, analistii se astepta ca, din al treilea trimestru, rezultatele societatilor sa se amelioreze, in contextul in care administratorii acestora au luat deja masuri de reducere a costurilor, adaptandu-se la nivelul cererii si la volumul de activitate.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: