Primii vinovati oficiali ai crizei: Moody's si S & P acuzate de un tribunal american de frauda

Data publicarii: 04-09-2009 | International

O curte federala din Statele Unite ale Americii a decis ca Morgan Stanley alaturi de doua mari agentii de rating, Moody's si Standard & Poor's sunt vinovate de frauda, solutionand astfel o plangere deschisa de un investitor arab, scrie Reuters.

Judecatorul districtual Shira Scheindlin a respins miercuri eforturile celor trei institutii de disculpare in fata acuzatiei de frauda initiata in Washington de Commercial Bank din Abu Dhabi.

Acuzatiile bancii arabe vizeaza instrumentul investitional structurat Cheyne (SIV), care a dat faliment in luna august a anului 2007 dupa ce valoarea tuturor activelor fondului s-a prabusit, investitorii pierzandu-si intraga suma plasata.

SIV-urile erau pachete complexe de credite, debite si obligatiuni colaterale a caror valoare ajunsese la 350 miliarde dolari inainte de colaps. Decizia tribunalului federal ar putea influenta alte procese similare derulate de investitori sau fonduri de pensii care doresc sa traga la raspundere bancile si agentiile de rating pentru ca au acordat un rating nejustificat diverselor active si investitii, pentru a castiga comisioane.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: