Analistii cred ca programul Prima Casa va sucomba in aceasta toamna

Data publicarii: 07-09-2009 | Imobiliare

Tranzactiile pe piata imobiliara vor ramane blocate si in aceasta toamna, sustin analistii. Potrivit acestora, pomenile electorale din campania pentru prezidentiale vor "topi" banii care au mai ramas in  buget, iar bancile nu vor fi sprijinite de stat pentru reluarea creditarii, care ar putea duce la o revigorare a pietei. Mai mult, analistii estimeaza ca atat tranzactiile, cat si preturile vor continua trendul descendent, iar criza din domeniu se va adanci dupa alegeri.

"Prima Casa a avut un efect de sperietoare pentru cei care aveau bani cash si asteptau ca preturile sa mai scada. In toamna, aceasta injectie cu capital isi va pierde puterile. Ma astept ca tranzactiile, ca numar, sa intre pe un trend descrescator, urmat si de o scadere a preturilor pe fondul unor oferte din ce in ce mai mari, determinate de evidenta criza economica in care ne vom afla dupa alegeri. Tot acum, bancile vor accelera executarile silite pentru ca nu vor mai putea "ascunde" la infinit restantierii. Acest fapt va crea la randul sau presiune pe pret in sensul scaderii. Consider ca numarul de tranzactii se va reduce in aceasta toamna si aceasta reducere va fi urmata de o noua scadere de preturi cu un punct maxim dupa alegeri, cand restructurarile si reformele nu vor mai putea fi amanate. Probabil ca in primavara vom vedea minimul pietei imobiliare romanesti", a explicat Dan Chitafes, directorul Remax Impact.

La randul sau, analistul imobiliar Radu Zilisteanu afirma ca atata timp cat statul se imprumuta prin titluri de stat pe termen lung, bancile nu vor redirectiona banii catre creditele ipotecare si imobiliare. In plus, lipsa de incredere va mentine blocajul pe piata imobiliara.

"E foarte greu de spus ce se va intampla pe piata imobiliara, pentru ca orice perioada de criza se caracterizeaza prin instabilitate si impredictibilitate. Determinanti pentru revigorarea pietei sunt doi factori: pe de o parte, finantarea bancara si, pe de alta, lipsa de incredere. Aceasta din urma se poate manifesta in mai multe feluri. Este vorba despre lipsa de incredere din cauza faptului ca s-a atins fundul sacului in materie de preturi, in sensul ca cei mai multi presupun ca preturile vor mai scadea si atunci isi amana decizia de cumparare. Pana la urma tot statul va fi cel care va decide cand vor reveni lucrurile la normal. Statul se tot imprumuta pe piata bancara, insa avand emisiunile de titluri se fac acum pe termen lung. Bancile nu sunt tocmai fericite sa-si blocheze disponibilitatile pe termene asa lungi si la un moment dat le pot redirectiona catre credite. Abia atunci se va putea vorbi de o usoara repornire a pietei imobiliare", a declarat Radu Zilisteanu. Acesta a subliniat, insa, ca in nici un caz nu vom mai avea de a face cu o revenire la ceea ce a fost inainte, ci de o reasezare a pietei la un alt nivel.

Integral in Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: