Ghetea: Bancile nu au niciun interes sa execute acum datornicii. Ar iesi in pierdere

Data publicarii: 07-09-2009 | Finante-Banci

Institutiile financiare bancare prefera sa ofere datornicilor restructurarea si reesalonarea creditelor mai degraba decat sa execute ipotecile, deoarece ar iesi in pierdere pe de o parte, si ar fi obligate sa "vaneze" in continuare datornicii pe de alta parte, a declarat pentru Business Standard Radu Ghetea, presedintele CEC Bank si al Asociatiei Romane a Bancilor.

Declaratia vine in contextul in care, in ultima perioada, au aparut informatii potrivit carora numarul datornicilor executati silit a crescut considerabil. Nu cred ca bancile, la momentul actual, au apetit pentru a executa garantiile. Sa spunem ca am o garantie de 100 - valoarea ipotecii -, pentru o valoare de 80 - creditul.

Daca ma uit ca ipoteca s-a dus acum undeva la 60, nu fac altceva, ca banca, decat sa nu pot sa imi recuperez creditul in totalitate si sa fie nevoie sa il urmaresc pe client in continuare. Stau pana la ­adanci batraneti sa ii opresc salariile, iar el va fi ca un iepure sau ca un purice care sare din loc de munca in loc de munca", spune seful CEC Bank. Potrivit acestuia, bancile vor incerca sa ofere clientilor o modalitate sa isi achite, totusi, ratele, cel putin cat timp bunurile ipotecate nu pot fi valorificate pentru a stinge datoriile. Soldul total al restantelor populatiei la sase luni a ajuns la circa 1,5 miliarde de euro.

Seful CEC Bank subliniaza faptul ca, in acest moment, romanii au inceput deja sa isi consume banii stransi, nici vorba sa faca economii, situatia lor financiara fiind una grea. "Am ajuns deja in faza in care romanul a inceput sa isi consume economiile. Per ansamblu, toti oamenii acestia care si-au pierdut serviciul, familii care trec prin perioade mai grele din punct de vedere financiar, au inceput sa isi consume din rezerve", spune Ghetea. Acesta spune ca nu se mai poate pune problema cresterii soldului la depozite.

"Banii sunt aceiasi, pana la urma. Doar ca ei trec din buzunarele familiilor in cel al firmelor. Acestea au alte datorii, astfel ca banii nu se mai intorc sub forma de salarii la populatie, ca aceasta sa faca, eventual, alte economii", mai subliniaza bancherul.

Soldul depozitelor la sase luni a fost de 158 miliarde de lei (37,6 miliarde de euro) versus 140,7 miliarde de lei (circa 39 miliarde de euro) in perioada similara din 2008. In ceea ce priveste "Prima Casa", Radu Ghetea spune ca banca pe care o conduce nu a fost "campioana" la acest program. Acesta trage un semnal de alarma si in ceea ce priveste contractarea unui credit pe 30 de ani, mai ales in euro. "O sa spuna cineva «da, da, dar vom adera la euro», si eu le voi spune ca, atunci cand aderam la euro, e foarte bine sa ai si activele, si pasivele - si ce ai de luat, si ce ai de dat - in aceeasi moneda, si nu sa ai creditul, de exemplu, in euro, care va ramane exact asa cum este, si salariul in lei, pentru ca, in momentul conversiei, nimanui nu i s-a intamplat sa iasa pe plus. Vor fi niste minusuri care se perpetueaza", explica Ghetea. Acesta spune ca la riscul conversiei se adauga si riscul de curs valutar, a carui evolutie este imposibil de previzionat pe o perioada atat de lunga.

"S-ar putea sa joace feste la un moment dat. Oricum, va juca feste in 30 de ani, sa nu imi spuna nimeni ca va merge atat de lin cursul. S-ar putea sa si castige. Corect, dar n-am vazut pe nimeni care, in momentul in care castiga, sa faca altceva decat sa consume. Imediat, pe loc. Ai castigat la loto, ai castigat din curse, consumi imediat. In momentul in care ai pierdut, in foarte multe cazuri se intampla chiar si tragedii", a mai spus seful ARB. Acesta este de parere ca economia romaneasca va incepe timid sa intre pe plus in ultimul trimestru al anului. Ce ar trebui sa faca Guvernul pentru a grabi revenirea economica? "In general, guvernele ar trebui sa faca lucruri care sa nu incurce. Intr-o economie de piata, lasi economia sa isi rezolve singura problemele. Indiferent de interventia Guvernului, o serie de IMM-uri au disparut sau vor disparea, cu sau fara voia Guvernului, restructurare s-a facut in tot mediul privat", a conchis Ghetea.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: