General Electric va furniza CEZ si restul de 101 turbine pentru primul parc eolian din Romania

Data publicarii: 07-09-2009 | Mediu

General Electric va furniza Grupului CEZ din Cehia si restul de 101 turbine pentru a doua etapa a primului parc eolian din Romania, de 600MW, din judetul Constanta, care este si cel mai mare parc pe uscat din Europa, a anuntat compania ceha.

De asemenea, General Electric a furnizat si cele 139 de turbine din prima etapa a investitiei, de la Fantanele.

"Grupul CEZ a semnat pe 4 septembrie contractul cu General Electric pentru furnizarea de turbine eoliene ce vor fi instalate in faza a doua, de la Cogealac, a proiectului Parcului Eolian din Dobrogea, Romania. Compania selectata pentru furnizarea turbinelor eoliene pentru a doua parte a Proiectului Parcului Eolian CEZ de la Cogealac, din Dobrogea, este GE Energy, unul dintre cei mai mari furnizori mondiali de tehnologii de producere si distributie a energiei. Contractul semnat pe 4 septembrie include atat vanzarea de turbine eoliene,  instalarea, receptia si punerea in functiune, precum si serviciile de mentenanta", potrivit comunicatului emis de CEZ.

Patru companii au concurat pentru aceasta etapa a proiectului, General Electric, Vestas, Siemens si Nordex.

Pentru aceasta etapa de 252,5 MW a proiectului Parcului Eolian, GE Energy va livra 101 turbine eoliene cu o capacitate de generare de 2,5 MW fiecare. Turbinele eoliene de 2,5 xl cu inaltimea turnului de 100 metri si cu diametrul rotorului de 100 m, reprezinta cea mai avansata tehnologie de producere a energiei eoliene dezvoltate de GE, din punctul de vedere al eficientei, fiabilitatatii si al capacitatii de conectare la retea, si sunt de acelasi tip cu cele care se monteaza in prezent de catre GE in Parcul Eolian de la Fantanele (139 de unitati).

La randul sau, presedintele GE Energy pentru ECE, Rusia & CSI, Rod Christie, a declarat ca "Romania este un exemplu excelent al modului in care politica poate promova investitiile in sectorul energetic". El adaugat ca "o legislatie buna contribuie la pregatirea terenului pentru proiecte precum cele din Fantanele si Cogealac si va permite Romaniei sa isi indeplineasca obiectivele de energie regenerabila impuse de UE, precum si sa modernizeze si sa diversifice infrastructura energetica".

Pe langa vanzarea si livrarea turbinelor eoliene, GE Energy va furniza Grupului CEZ si serviciile de instalare si punere in functiune, inclusiv transport si testare (rodaj). De asemea, sunt incluse in contract, serviciile de mentenanta complexe vor fi acordate printr-un centru de asistenta pe care GE il construieste in prezent in apropierea Parcului Eolian al CEZ, in scopul de a oferi cel mai bun suport tehnic turbinelor instalate la Fantanele si Cogealac. 

Proiectul va fi gata in prima parte a lui 2011, cu circa trei luni intarziere fata de data anuntata initial, din cauza autorizatiilor pe care compania a trebuit sa le primeasca, dupa cum a anuntat saptamana trecuta directorul de operatiuni al CEZ Romania, Martin Pacovsky.

Grupul CEZ construieste in Romania, in zona Dobrogei, judetul Constanta, cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, cu o capacitate instalata de 600 MW, reprezentand aproximativ dublul capacitatii de extindere a celui mai mare parc eolian existent acum in Europa si aproape triplu fata de cel mai mare parc eolian operational in prezent in Europa. Costurile totale ale acestui proiect vor atinge 1,1 miliarde euro.

Lucrarile efective au demarat inca din octombrie 2008, odata cu construirea celor 130 km de drumuri, si, in acelasi timp, a fundatiilor pentru turbine. Pana in prezent, au fost ridicate sapte turbine din cele 240 cate vor alcatui intregul parc eolian.

De asemenea, potrivit responsabilului cu constructiile electrice la CEZ Romania, Gheorghe Stanciu, turbinele vor fi puse in functiune in mai multe etape. In martie 2010, la Fantanele Est vor fi puse in functiune 36 de turbine, adica 90MW, iar in iunie 2010, la Fantanele Vest vor fi puse in functiune alte 103 turbine.

La finalizarea acestui proiect, CEZ Romania si-a propus sa detina o cota de 10% din piata energiei regenerabile.

Distanta dintre doua turbine, pe directia principala a vantului, este de 700 metri, pentru ca acestea "sa nu-si fure una alteia energia", spun reprezentantii CEZ Romania. Durata de viata a unui parc eolian este de 20 de ani.

Pana in acest moment, in Romania sunt instalate unitati cu o putere de numai 11 MW, in ceea ce priveste productia de energie electrica din surse eoliene.

Grupul CEZ din Cehia este unul dintre cei mai mari producatori, furnizori si distribuitori de energie din Europa. In Romania, grupul este prezent din 2005, prin compania CEZ Romania, care include CEZ Distributie (distribuitor de energie electrica in judetele Arges, Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Valcea si Teleorman), CEZ Trade (care se ocupa cu vanzarea si cumpararea de energie electrica pe piata en gros), CEZ Vanzare si CEZ Servicii. Pe sectorul de distributie si vanzari, CEZ detine in Romania o cota de piata de 17%.

In Europa, CEZ are aproape sapte milioane de clienti si un portofoliu al capacitatii instalate de peste 14.300 MW. Capitalizarea sa pe piata este de peste 30 miliarde euro. Actiunile sale sunt tranzactionate la bursele din Praga si Varsovia. Grupul CEZ activeaza in 11 tari din Europa Centrala si de Sud Est.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: