Google va elimina toate cartile europene din biblioteca virtuala pe care o pregateste

Data publicarii: 08-09-2009 | Media

La presiunea Uniunii Europene, gigantul web a decis sa faca concesii autorilor si editorilor europeni pe care ii va consulta atunci cand va dori sa faca publice pe net anumite carti.

Compania americana a fost de acord sa accepte doi reprezentanti europeni, unul din partea editorilor si un altul al autorilor, in comitetul de directori al organismului care va gestiona distributia drepturilor de autor in SUA. Potrivit scrisorii trimise de Google catre 16 asociatii nationale de editori din Europa, compania se angajeaza sa nu vanda in format electronic pe teritoriul SUA cartile publicate si inca comercializate in Europa decat cu autorizatie expresa din partea detinatorilor drepturilor de autor.

Editorii europeni si-au exprimat in ultimele saptamani temerile legate de faptul ca Google va profita de un acord semnat anul trecut cu autori si editori americani pentru a pune in vanzare, fara autorizatia lor, carti europene, sub pretextul ca nu sunt disponibile in SUA. Unele tari din UE si-au exprimat temerea ca in acest fel carti din patrimoniu cultural european nu vor fi disponibile in format digital decat americanilor. "Cartile care sunt disponibile in comert in Europa vor fi considerate disponibile pentru comercializare in SUA. Anumite carti nu vor putea fi propuse utilizatorilor americani ai Google decat cu autorizatia expresa a detinatorilor drepturilor", indica scrisoarea trimisa de Google.

La invitatia Comisiei Europene, reprezentantii Google se afla azi la Bruxelles pentru a apara acest acord care nu are echivalent pana acum in Europa. Documentul, care inca asteapta validarea din partea justitiei americane, vizeaza readucerea la viata a milioane de carti care desi sunt sub protectia drepturilor de autor nu mai sunt disponibile in librarii. Numarul acestor carti este, potrivit estimarilor Google, echivalentul a 70% din cartile publicate in lume.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: