CE vrea sa ceara garantii de pana la 100% pentru creditele in valuta

Data publicarii: 08-09-2009 | Finante-Banci

Tarile UE ar putea cere garantii sporite la acordarea de credite ipotecare in alte valute decat cea a tarii respective. Masura propusa de Comisia Europeana ar creste dobanzile la acest tip de credite.

Comisia Europeana (CE) doreste sa introduca reglementari care sa limiteze creditele ipotecare in alte valute decat cea in care imprumutatul are venituri in statele Uniunii Europene, scrie "Financial Times". Imprumuturile ipotecare in valuta au provocate probleme serioase in estul Europei, existand chiar temeri ca au afectat stabilitatea unor sisteme bancare din aceasta zona, a declarat comisarul european responsabil de piata interna, Charlie McCreevy. Acesta a adaugat ca CE doreste sa impuna bancilor noi reguli care sa previna acordarea catre persoane private a unor imprumuturi ipotecare prea mari in alta moneda decat cea in care isi primesc veniturile. Variantele de lucru luate in calcul prevad majorarea nivelului de garantare a creditului ipotecar cu bunuri, odata ce suma imprumutata depaseste 50% din valoarea proprietatii pe care clientul bancii doreste sa o achizitioneze.

In cazul in care creditul ipotecar reprezinta 100% din valoarea proprietatii, banca trebuie sa garanteze integral imprumutul.

Prin aceste restrictii Comisia doreste sa faca creditele in valuta neatractive. "Totodata, consumatorii trebuie sa fie mai bine informati despre riscurile pe care aceste imprumuturi le implica", a mai spus McCreevy. Conditiile nu se vor aplica pentru creditele deja acordate.

Potrivit FT, creditele ipotecare in franci elvetieni acordate populatiei poloneze reprezinta circa 69% din totalul creditului in valuta. Cand moneda poloneza, zlotul, s-a depreciat puternic la inceputul acestui an in raport cu francul elvetian, au existat temeri ca imprumutatii nu vor mai putea plati creditele, iar stabilitatea sistemului bancar ar putea fi afectata. Probleme de acest gen, noteaza "Financial Times", au fost semnalate si in Ungaria, Romania sau tarile baltice.

Efectele unei astfel de masuri in Romania ar putea fi cresterea dobanzilor la creditele in alte monede decat leul si intarirea monedei nationale. "Creditele in valuta sunt intr-adevar riscante, deoarece statele din zona non-euro sunt vulnerabile la variatiile cursului de schimb. In Romania nu au fost insa probleme, sistemul bancar ar fi rezistat asa cum este, cu creditare si in euro, si in lei, deoarece este solid", ne-a declarat analistul financiar Bogdan Baltazar. El catalogheaza intentia CE ca fiind prudentiala, deoarece Comisia nu doreste sa aiba probleme cu statele nou aderate. In ceea ce priveste efectele in Romania ale unei astfel de reglementari, Baltazar spune ca "vor scadea dobanzile la creditele in lei, iar cursul de schimb leu-euro va scadea pe fondul cererii de lei", mentionand totodata ca orice masura de acest gen este neliberala si oricum poate fi ocolita de banci.

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: