GEA: Romania a urcat patru pozitii in clasamentul competitivitatii, pana pe locul 64 din 133 de tari

Data publicarii: 08-09-2009 | Economie

Romania a avansat patru pozitii in clasamentul general al competitivitatii pe 2009-2010, publicat de Grupul de Economie Aplicata (GEA), ajungand pe locul 64 din 133 de tari, si devansand astfel alte trei state membre ale UE, respectiv Letonia, Grecia si Bulgaria.

"Imbunatatirea la nivelul punctajului obtinut este insa nesemnificativa - 4,11 fata de 4,1 (pe o scara de la 1 - cel mai slab,  la 7 - cel mai bun). Totusi, fata de raportul anterior, in care Romania se afla pe penultimul loc din Uniunea Europeana, anul acesta trei tari membre sunt mai putin competitive (Letonia, Grecia si Bulgaria)", se arata in raportul global al competitivitatii 2009-2010, prezentat de GEA, partenerul pentru Romania al Forumului Economic Mondial.

GEA precizeaza ca, la data realizarii raportului, care se bazeaza pe date statistice din 2008 si pe un sondaj in randul managerilor efectuat in primavara lui 2009, cel putin Letonia era mai puternic afectata de criza decat Romania.

Romania a avut cel mai slab punctaj (2,67) la capitolul infrastructura, ocupand in acest caz pozitia 110, in scadere cu cinci locuri fata de anul trecut si situandu-se pe ultimul loc in Uniunea Europeana.

De altfel, si la indicatorii "sanatate si educatie de baza" si "pregatire tehnologica", Romania are cel mai mic punctaj dintre tarile membre ale UE. Alte puncte slabe sunt "educatia superioara si trainingul" si "sofisticarea afacerilor", unde - dintre tarile Uniunii Europene - numai Bulgaria se afla pe o pozitie inferioara.

In schimb, Romania devanseaza Grecia, Portugalia si Italia, situandu-se pe locul 75 in ce priveste stabilitatea macroeconomica, fiind depasita totusi la acest indicator de Bulgaria (locul 45).

"Unul dintre cele mai bune punctaje a fost primit pentru gradul de sofisticare a pietei financiare, locul 56, pe care se afla tara noastra, pozitionand-o deasupra unor tari precum Grecia, Italia sau Letonia. Cel mai bun loc in clasament (41) este obtinut la capitolul "marimea pietei", insa Romania pierde puncte in ce priveste eficienta pietei bunurilor (locul 61, totusi in fata Bulgariei, Ungariei sau Italiei) si eficienta pietei muncii (locul 79, nivel net superior Italiei - 117, Greciei - 116 sau Portugaliei - 103)", se mai arata in raport.

Pe primul loc in clasamentul general se afla Elvetia, care a reusit sa preia locul ocupat in mod traditional de Statele Unite ale Americii. SUA s-a clasat pe locul al doilea, fiind urmata de Singapore, Suedia si Danemarca.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: