Cercetatorii britanici propun crearea unor copaci artificiali care sa absoarba emisiile de carbon

Data publicarii: 08-09-2009 | Mediu

Daca la noi guvernantii dau sute de mii de euro pe arbori care se usuca pe marginea soselelor, la britanici banii merg pe solutii ecologice. Este vorba de copacii artificiali, care ar functiona exact ca cei naturali. Ar absrobi emisiile de dioxid de carbon. Deocamdata, este doar un plan al cercetatorilor britanici care au facut si un deviz al proiectului: aproape 20 de milioane de lire sterline.

Cel mai recent raport intocmit de Institutul pentru Inginerie Mecanica din Marea Britanie propune o serie de idei din geoinginerie care ar ajuta omenirea sa scape de pericolele incalzirii globale.

Echipa a studiat sute de variante si a optat pentru solutia copacilor artificiali, o idee realizabila prin utilizarea tehnologiilor actuale. Copacii artificiali, cred specialistii britanici, ar putea absorbi semnificativ emisiile de carbon din intreaga lume.

"Copacii artificiali au fost creati de specialistii in geoinginerie pentru a face mai bine ceea ce face in mod normal un copac. Adica sa absoarba dioxidul de carbon din aer si sa-l transforme. Un copac obisnuit va face asta intr-un ritm foarte lent, dar noi am putea crea un copac artificial care ar face acest lucru de mii sau zeci de mii de ori mai rapid" spun specialistii.

O suta de mii de astfel de copaci, care ar ocupa o suprafata de mai putin de un hectar, ar putea absorbi toata cantitatea de CO2 produsa in Marea Britanie prin consumul casnic si transport public. Iar cinci milioane de copaci artificiali ar fi suficienti pentru a modifica semnificativ continutul de dioxid de carbon din atmosfera la nivel global, spun expertii.

Raportul indeamna guvernul sa sustina un proiect de cercetare in acest sens, care ar putea costa intre 10 si 20 de milioane de lire sterline.

Printre alte idei inovatoare luate in calcul de specialisti se numara si casele cu acoperis de alge sau cladirile facute din materiale capabile sa reflecte lumina.

Antena3

Ultimele stiri pe BankNews.ro: