Extinderea limitei de variatie faciliteaza manipulari de pret pe actiuni nelichide, spune seful WBS

Data publicarii: 08-09-2009 | Bursa

Decizia recenta a Bursei de la Bucuresti de a majora limita de variatie la +/- 40%, pentru un grup de actiuni, faciliteaza manipularea cotatiilor titlurilor mai putin lichide, in contextul in care investitorii nu pot vinde in lipsa, a spus marti presedintele WBS Romania, Cristian Sima.

Seful casei de brokeraj crede ca, odata cu majorarea limitei de variatie, Bursa de Valori Bucuresti ar fi trebuit sa introduca si vanzarile in lipsa (short selling), pentru a limita eventualele momente de volatilitate foarte ridicata.

"E foarte bine sa faci ca in Occident, sa lasi pretul sa se miste, dar in Occident poti sa vinzi short si atunci nimeni nu poate sa manipuleze piata, asa nu ar mai exista cresteri si nici scaderi spectaculoase", afirma Cristian Sima.

Presedintele WBS Romania subliniaza ca majorarea limitei de variatie nu va afecta actiunile foarte tranzactionate din grupul de titluri selectat de BVB, deoarece jucatorii care ar vrea sa miste piata in mod artificial risca sa primeasca prea multe actiuni.

Insa Sima considera ca actiunile mai putin lichide ale anumitor societati din lista respectiva vor inregistra variatii spectaculoase ale preturilor.

"La noi lichiditatea e deja atat de mica, de-abia se fac cateva milioane de euro pe zi, si sunt cateva titluri la care se fac cateva mii, sau zeci de mii. Daca, de exemplu, trei actionari de la Banca Transilvania vor sa duca cotatia cu 30% mai sus, ca au de vandut un pachet, o duc. Daca vor sa o duca 30% mai jos, o duc si mai jos. Si atunci clientii normali, pe care ii asteptam noi acum la BVB si la Sibex, o sa plece, pentru ca vor vedea o actiune manipulata", spune Sima.

Stere Farmache, seful Bursei de la Bucuresti, declara anterior, pentru NewsIn, ca BVB va putea suspenda tranzactiile cu titlurile unui anumit emitent, daca departamentul de supraveghere al bursei remarca variatii excesive de pret, care nu se incadreaza in definitia de piata ordonata.

"In mod sigur, departamentul de supraveghere va trebui sa inteleaga exact ceea ce se intampla cu oscilatiile pe un anumit emitent. Bursa are posibilitatea de a contacta nu doar participantii care incheie tranzactiile, dar si companiile emitente. Daca se ajunge la concluzia ca nu exista conditii pentru functionarea unei piete ordonate, Bursa are posibilitatea de a suspenda tranzactiile cu un anumit simbol", afirma Farmache.

Totodata, in urma cu cateva luni, BVB a transmis Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, catre aprobare, o serie de modificari la codul Depozitarului Central, in vederea implementarii vanzarilor in lipsa.

Anterior, Stere Farmache spunea ca vanzarile in lipsa se vor aplica la Bursa de Valori Bucuresti doar pe un grup de actiuni lichide, in prima faza, dupa ce CNVM va da unda verde masurii.

Vanzarea in lipsa reprezinta o tehnica de tranzactionare prin care investitorul vinde titluri de valoare, bunuri sau devize pe care nu le detine si care, de obicei, sunt imprumutate de la broker sau de la un alt investitor. Vanzatorul mizeaza pe o scadere a pietei, astfel incat sa poata cumpara ulterior titlurile la un pret mai mic si sa obtina profit.

Sima s-a opus majorarii marjelor la Sibex pentru derivatele pe SIF-uri

Majorarea limitei de variatie la BVB a silit si Bursa din Sibiu (Sibex) sa ia o serie de masuri pentru a asigura compensarea tranzactiilor, in cazul in care pretul actiunilor activ-suport, de la BVB, ar varia cu +/- 40%, pana la limita recent majorata.

Luni, consiliul de administratie al Sibex, din care face parte si Cristian Sima, a hotarat sa majoreze, incepand de joi, marjele necesare pentru deschiderea de pozitii pe derivatele la 15%, cu exceptia celor Erste Bank (EBS), unde marja va ajunge la 20%.

Cristian Sima, spune, insa, ca nu a fost de acord cu majorarea marjelor si a limitelor de variatie pentru derivatele cu activ suport pe actiunile SIF, cele mai lichide de pe piata sibiana, intrucat considera ca masura ar alunga clientii.

El argumenteaza ca este putin probabil ca pretul derivatelor DESIF2 si DESIF5 sa varieze exagerat de mult, intr-o singura zi.

"In prezent, volumele la Sibex sunt foarte mici, iar o majorare a marjelor cu 15% n-ar fi o nenorocire, dar daca le tot marim vom pierde clienti si va afecta mult lichiditatea Sibex", considera Sima.

"La DESIF5 am avut o singura zi, anul acesta, cu variatii de peste 15% si chiar si asa, in ziua respectiva nu au fost suspendate, pentru ca s-au vandut si a revenit pretul, deci practic n-a fost 15%", a amintit seful casei de brokeraj.

In prezent, Bursa din Sibiu utilizeaza o marja de 12% pentru garantarea contractelor pe derivatele SIF, iar preturile acestora nu pot varia cu mai mult de 9,5% fata de cotatia actiunilor activ-suport de la Bursa de Valori Bucuresti. In schimb, pentru derivatele Erste, marja este de 15%, iar oscilatia zilnica de 12%.

Masurile pe care le va lua Bursa din Sibiu vin in contextul in care Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a inceput sa aplice, de luni noi limite de variatie pe piata la vedere (spot), care vor urca pana la +/- 40%, ceea ce are un impact direct asupra pietei derivatelor de la Sibex.

Saptamana trecuta, BVB a anuntat ca va extinde limita maxima de variatie pentru actiunile din componenta indicelui BET, al celor mai lichide 10 titluri, precum si pentru cele cinci actiuni SIF si titlurile Erste Bank.

Bursa intentiona sa opereze aceasta modificare inca de la jumatatea lunii iunie, insa operatiunea a fost amanata la cererea CNVM, care solicitase adaugarea prealabila a specificatiilor necesare in Codul BVB. Principalul motiv pentru care CNVM a cerut amanarea masurii a fost faptul ca aceasta ar avea efecte si asupra pietei derivatelor de la Sibiu.

Potrivit proiectului redactat anul trecut de conducerea BVB, trecerea de la limita de variatie de 15% la 40% nu se va face brusc, ci gradual, fara sa ia prin surprindere investitorii si pentru a le lasa un timp pentru reactie si reflectie.

Astfel, daca pretul unei actiuni va creste sau va scadea cu variatia maxim admisa, de 15%, si se va mentine la acel nivel pentru 15 minute, variatia va fi  extinsa pana la 25%. Acelasi mecanism se va aplica, si la pragurile de 25%, 35%, ultima extindere de variatie fiind pana la 40%. Procedura se va aplica de  maxim trei ori in decursul unei sedinte de tranzactionare pe sens (crescator sau descrescator).

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: