Isarescu: Cresterea economica s-ar putea relua in trimestrul III fata de trimestrul anterior

Data publicarii: 10-09-2009 | Economie

Romania isi va relua cresterea economica din trimestrul III sau, cel mai tarziu, din trimestrul IV, fata de trimestrul anterior, sustine guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in conditiile in care productia industriala si-a revenit inca din prima parte a anului.

"Daca ne luam dupa productia industriala, economia a luat-o deja in sus si e in proces de recuperare. Am plecat de la -12% si a ajuns la -6%, in conditiile in care cifrele apar cu doua luni intarziere, iar datele privind produsul intern brut (PIB) cu si mai mult", a spus Isarescu.

El a exemplificat prin cazul Germaniei, care a iesit din recesiune in conditiile in care in trimestrul al doilea din 2009 a inregistrat crestere fata de primul trimestru, insa economia a scazut fata de perioada similara din 2008.

"Noi avem in primul semestru scadere de -8%, cand anul trecut economia a crescut cu 9%, iar Germania a crescut cu aproximativ 2%. Daca ne referim in cazul Romaniei la evolutia fata de trimestrul precedent, atunci s-ar putea ca in acest trimestru sau, cu siguranta, in trimestrul IV", a mentionat Isarescu.
 
Procesul de convergenta la euro e inca realizabil, accentul s-a mutat pe deficitul public
 
Procesul de convergenta la zona euro este inca realizabil pentru Romania, dar cu o mare schimbare de accent, dinspre inflatie si chestiunea dobanzilor spre problema deficitului public, a declarat, miercuri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.

"Este o tipologie ingrozitoare. Problema cea mai importanta care trebuie tratata este structura nesustenabila a cheltuielilor bugetare", a completat Isarescu.

In acest sens, el a afirmat ca situatia Romaniei in prezent este mai degraba comparabila cu a Ungariei, care la randul sau a inregistrat deficite publice excesive in anii trecuti, nu cu a Poloniei.

Potrivit calendarului stabilit, Romania trebuie sa intre in zona euro in 2014, una dintre conditiile pentru aderare fiind reducerea deficitului bugetar sub nivelul de 3% din produsul intern brut (PIB).

In acest an, guvernul estimeaza, in acord cu Fondul Monetar international (FMI), un nivel al deficitului bugetar de 7,3% din PIB.

NewsIn