Germanii lucreaza la un proiect prin care fiecare casa ar putea avea propria centrala electrica

Data publicarii: 10-09-2009 | Mediu

Lichtblick, companie germana activa pe piata productiei ecologice de energie electrica, si Volkswagen, al treilea mare producator mondial de automobile, si-au unit fortele intr-un proiect a carui tinta este dezvoltarea unei minicentrale electrice ca alternativa la centralele clasice de mari dimensiuni.

Ideea vine ca alternativa la actualele proiecte din domeniul energiei regenerabile, precum centralele solare sau eoliene, dezvoltate, in principal, de companiile de calibru din Germania. Avantajul pe care il evidentiaza Lichtblick consta in eficienta superioara a produsului.

In momentul de fata nici cea mai performanta centrala atomica sau hidroelectrica nu are o eficienta mai mare de 60%. In schimb, mini-centrala produsa de Lichtblick ar urma sa depaseasca 90%, fapt cu urmari pozitive asupra mediului.

Amplasate in subsolurile cladirilor, complexe de locuinte, sedii de firme sau case individuale, centralele ar urma sa transforme energia produsa de arderea gazului natural in electricitate si caldura. In plus, caldura pierduta prin ardere este recuperata printr-un sistem special si repusa in circuit, ducand astfel la o eficienta apropiata de 100%.

Implicarea Volkswagen vine din preocuparea din ultimii ani a companiei in dezvoltarea unui motor eficient bazat pe gaz natural. Multe din componentele centralei sunt comune cu cele utilizate in motoarele construite de VW.

Inovatiile producatorului auto alaturi de cunostintele in domeniul electricitatii ale Lichtblick ar putea, potrivit analistilor, genera o serioasa concurenta gigantilor energetici. Pretul centralei este estimat la 20-30.000 euro.

George Trifu