Deutsche Welle: Muncitorii romani de la Nokia lucreaza mai mult decat colegii lor germani

Data publicarii: 10-09-2009 | Actualitate

Muncitorii romani de la fabrica Nokia din Romania lucreaza mai mult timp decat colegii lor germani si la fel de bine, potrivit unui reportaj Deutche Welle, despre conditiie de lucru de la fabrica de telefoane mobile de la Jucu.  Reportajul a aparut in urma declaratiilor jignitoare la adresa romanilor ale oficialului german Juergen Ruettgers, transmite Mediafax. Cu ocazia unui discurs electoral, Ruettgers spusese ca muncitorii romani vin si pleaca de la munca atunci cand vor si nu stiu ce fac. Declaratia a intervenit pe fondul mutarii in 2008 a fabricii Nokia de la Bochum la Jucu, in apropiere de Cluj Napoca. Subiectul se va regasi si pe agenda reuniunii de marti a Parlamentului regional din Dusseldorf.

Potrivit Deutche Welle, cei 1.600 de muncitori, care lucreaza in doua schimburi, asambleaza telefoane mobile, le regleaza, verifica, impacheteaza si exporta. Muncitorii nu pot veni si pleca atunci cand vor, deoarece sunt adusi la ore fixe din localitatile invecinate cu autobuzele fabricii si dusi acasa dupa lucru.

Consilierul pe probleme de personal, de origine germana, Werner Stein, afirma ca muncitorii romani muncesc mai mult timp decat colegii lor germani, si la fel de bine ca acestia. « E de mirare ca se pune la indoiala capacitatea acestor muncitori de a produce telefoane mobile de calitate. Unii nu pot sau nu vor sa creada asta, si asta. (...) Ma intriga nespus", declara Stein. Mai mult, presiunile pentru diminuarea costurilor de fabricatie sunt enorme, iar acestea sunt suportate de angajatii fabricii. Un salariu lunar mediu este, la Jucu, de doar 250 de euro, dar locurile de munca sunt ravnite si nimeni nu vrea sa riste sa fie dat afara din cauza intarzierilor, a absentelor sau a nerespectarii normelor de calitate. Un muncitor explica: "Multi dintre noi am fost in strainatate, dar ne-am intors, fiindca putem castiga bani si acasa".

Muncitorii sunt nemultumiti pentru ca in strainatate li se pune la indoiala calitatea muncii, mai ales pentru ca au multe obligatii si putine drepturi pe care sa si le poata impune. Cel mai important sindicat al tarii s-a luptat pentru renuntarea la ziua de munca de 12 ore la Nokia, insa fara succes. Un sindicat propriu al fabricii a acceptat salariile mici si sistemul de lucru in doua schimburi, avand in vedere ca lista celor care vor un loc de munca este lunga. Conditiile dure de lucru sunt ameliorate prin masuri sociale exemplare in intreprindere, datorita carora angajatii sunt multumiti, afirma economistul Marius Nicoara. El recomanda germanilor "sa nu uite cati ani a fost Nokia in Germania. (...) Sigur, nu e bine cand mii de oameni isi pierd locul de munca, dar atunci un stat are datoria de a investi incasarile in cursuri de reconversie profesionala sau in crearea de noi locuri de munca".

Deutsche Welle mai prezinta un reportaj publicat in editia online a cotidianului berlinez Die Welt, referitor la ecourile romanesti ale declaratiilor critice rostite de Juergen Ruettgers, premierul crestin-democrat al landului Rhenania de Nord-Westfalia. Derapajul retoric al lui Ruettgers a provocat controverse dintre cele mai intense in Germania, fiind respins, potrivit reportajului, de catre romani, fara insa ca in presa romaneasca sa se inregistreze o revolta de proportii.

Gardianul