Isarescu: Nu ma asteptam ca Romania sa devina atat de rapid un shopping center

Data publicarii: 10-09-2009 | Finante-Banci

Romania trebuie sa se intoarca la economisire pentru a putea sustine necesarul de investitii pe termen lung, dar nu prea brusc, pentru a nu pune in pericol redresarea economica, este principala concluzie a discursului si dezbaterii sustinute ieri de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

De ce? Pentru ca trebuie sa achitam nota de plata a unei cresteri care a depins prea mult de economisirea externa, adica de banii care au fost investiti de straini in Romania si care s-au tradus in adancirea defi citului de cont curent. "Criza a fost declansator si accelerator pentru ajustarea de acum. Daca nu venea, ieseam mai greu din euforie. Ajustarea aparea oricum, dar am fi avut un soft-landing. Acum, se contureaza un hard-landing, cel putin pe partea de PIB. Daca ne uitam la somaj, nu prea e hard-landing", a spus Isarescu.

Si bancile, si companiile, si consumatorii au avut un comportament "prociclic", adica au mers cu imprumuturile mai mult decat le permitea productivitatea, lucru care, in criza, cantareste si mai mult in factura, precizeaza Isarescu: "Nu ma asteptam ca Romania sa devina atat de rapid un shopping center".

"In anii '90‚ recunosteai romanii in aeroporturi dupa numarul de pungi de plastic", spune Isarescu, explicand ca aceasta a fost consecinta unui ciclu de indatorare de zece ani care s-a rezolvat printr-un alt ciclu, de plata, care a durat inca zece ani, pana in 1989. Acelasi fenomen s-a repetat in perioada 2002-2008, iar acum a venit nota de plata.

Situatia a inceput sa derapeze inca din 2006, iar cireasa de pe tort a fost politica fiscala paguboasa, explica oficialul BNR. "Sectorul public nu trebuia sa intre in gelozie cu acela privat (...) optim era ca Romania sa aiba chiar un surplus bugetar", spune Isarescu.

Iar situatia nu s-a remediat nici pana acum, desi sectorul privat a trecut, cel mai probabil, pe excedent de cont curent in 2009, bugetul are un deficit si mai mare, detaliaza guvernatorul.

"Este o tipologie ingrozitoare. Problema cea mai importanta care trebuie tratata este structura nesustenabila a cheltuielilor bugetare", a completat Isarescu, care a precizat ca procesul de convergenta la zona euro este inca realizabil pentru Romania, dar cu o mare schimbare de accent, dinspre inflatie si chestiunea dobanzilor spre problema deficitului public. Convergenta este procesul prin care atat preturile, cat si veniturile unei tari emergente nou-intrate se omogenizeaza cu acelea din Uniunea Europeana, fenomenul fiind posibil doar in prezenta unei cresteri sustinute de productivitate. La randul sau, productivitatea este posibila doar prin investitii.

"Romania va avea inca vreo cateva decenii deficit de cont curent, pentru ca vom avea si in ce investi in aceasta tara, avem nevoie de drumuri", spune Isarescu. O parte din bani ar trebui sa vina si din fonduri europene. Insa absorbtia fondurilor merge mai greu decat ar fi trebuit.

"De unde da Romania cele 20 de miliarde pe care le-a luat ca finantare? Din cele 30 de miliarde pe care le are de luat de la UE. Problema e ca, daca aceste 20 miliarde de euro reprezinta un imprumut, cele 30 miliarde de euro sunt facute din zeci de mii de mici proiecte, care intampina birocratie sau diferente de interpretare legislativa", mai spune Isarescu.

De asemenea, potrivit oficialilor bancii centrale, Romania ar trebui sa se bazeze si pe economisirea interna pentru a compensa scaderea investitiilor externe. Insa si aici exista un pericol: daca economisirea va creste prea repede, va fi pusa in pericol redresarea economica pe termen scurt.

Integral in Business Standard