La ce se uita romanii cand vor sa economiseasca la o banca: dobanzi, reputatie si comisioane

Data publicarii: 11-09-2009 | Finante-Banci

Mai putin de jumatate dintre familiile romanilor reusesc sa economiseasca, iar dintre acestea, majoritatea prefera sa puna bani deoparte in moneda nationala. Cand isi constituie depozite bancare, principalele criterii de alegere a bancii sunt dobanda, siguranta oferita de institutie si comisioanele practicate. 

Mai mult de jumatate dintre gospodariile romanesti (50,4%) nu reusesc sau nu au incercat niciodata sa economiseasca, iar cele care pot sa puna deoparte bani aloca sume cuprinse intre 51 si 100 de lei.

Profilul economisirii, in forma de U

Potrivit unui studiu realizat de Centrul Roman pentru Politici Eco-no-mice (CEROPE) la cererea Fon-dului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB), profilul eco-nomisirii in functie de varsta gos-podariilor are o forma convexa (de U). Astfel, gospodariile tinere, sub 25 de ani, economisesc mai mult decat cele intre 25-45 de ani, cresterea se reia dupa varsta de 45 de ani si, ulterior, cunoaste un nou avans dupa pensionare. "Oricum, asistam la o crestere lenta a economisirii po-pulatiei din 2004. Insa cand dis-cutam despre acest aspect, trebuie sa luam in calcul toate componentele acesteia, adica si cheltuielile pentru investitii si cele pentru bunuri de folosinta indelungata, precum si variatia numerarului si a depozitelor bancare intre inceputul-sfarsitul lunii", a explicat Mihai Copaciu, eco-nomist in cadrul Bancii Nationale, unul dintre autorii lucrarii. Studiul CEROPE a fost realizat pe baza a doua sondaje, unul realizat de Institutul National de Statistica in perioada 2004-2006, iar cel de-al doilea, de catre FGDB, pe parcursul anu-lui trecut. Potrivit documentului, eco-nomisirea cunoaste un maxim in luna iulie si un minim in aprilie si decembrie (sondajul INS), iar proba-bilitatea de a pune bani deoparte este mai ridicata pentru familiile care locuiesc in Bucuresti (sondajul FGDB). Desi domiciliul in Capitala ofera oportunitati de investitii mai multe, acest lucru afecteaza insa usu-rinta cu care se realizeaza econo-misirile. Si asta, pentru ca viata este mai scumpa decat in alte zone ale tarii.

Integral in Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: