Pactul bancilor cu firmele

Data publicarii: 11-09-2009 | Finante-Banci

Sistemul bancar dispune de cai si metode de refinantare, rescadentare, reesalonare si amanare la plata, cu 12 luni, a ratelor la creditele acordate IMM, potrivit Asociatiei Romane a Bancilor (ARB). "Consiliul de Administratie al ARB si reprezentantii unor importante asociatii patronale din Romania s-au intalnit, marti, pentru a analiza propunerile privind amanarea la plata cu 12 luni a ratelor de capital aferente creditelor in suferinta, acordate IMM. In urma dezbaterilor, clarificarilor si argumentelor prezentate de parti a rezultat ca sistemul bancar dispune de cai si metode de refinantare, rescadentare, reesalonare si amanare la plata a creditelor acordate acestora, dar ca acestea sunt insuficient de binecunoscute", se arata intr-un comunicat al BNR.

Masurile de sprijin sunt aplicabile in functie de politica de risc a fiecarei banci, in conformitate cu prevederile normelor interne si procedurilor proprii de creditare, de politica de grup in materie si de situatia lichiditatii fiecarei institutii de credit in parte, precum si de situatia curenta a fiecarui agent economic care il califica pentru o astfel de facilitate, potrivit sursei citate. "Comunitatea bancara va pune la dispozitia mediului de afaceri, in perioada imediat urmatoare, un set de scheme, metode si tehnici de restructurare a creditelor acordate IMM-urilor care sa stea atat la baza documentarii agentilor economici interesati cat si a discutiilor pe care acestia le vor purta cu institutiile de credit interesate de identificarea unor solutii reale de revitalizare si redresare a clientilor lor'', se mai arata in comunicat.

Schema ''da o bula de aer'' companiilor

Radu Gratian Ghetea a declarat in cadrul emisiunii ''Nasu'' de miercuri seara de pe postul B1 TV, moderata de Radu Moraru, ca exista o propunere privind aplicarea unui model italian, de amanare la plata a ratelor de capital aferente creditelor pe care le au IMM-urile la sistemul bancar romanesc. ''Au ajuns la un acord in care li se recomanda bancilor sa aplice aceasta schema prin care ratele pe o perioada de 12 luni sunt amanate.

Deci, practic, aceasta componenta dispare timp de 12 luni, ea se reporteaza, se capitalizeaza si la un moment dat ai de platit, pana la sfarsit ai de platit mai mult, pentru ca banii astia sunt purtatori de dobanda, dar iti da o bula de aer. Practic muti creditul cu un an de zile, pentru a-l ajuta pe client sa treaca de perioada asta in care efectele crizei sunt din ce in ce mai puternice. Intr-adevar, romanii vor trai mai bine, dar e vorba de un efect indirect. Pentru ca noi vorbim aici de relatia cu companiile, si daca companiile o duc bine, inseamna ca si somajul va stagna sau se va reduce. Asta inseamna ca oamenii vor avea de lucru si o vor duce mai bine. Initiativa asta italiana a avut, in opinia mea, un efect important ca punct de start. In baza acestei propuneri am inceput sa analizam, noi la ARB, noi impreuna cu BNR, noi impreuna cu patronatele, sa vedem ce se poate aplica in Romania si daca se poate face ceva astfel incat clientii, cei care au luat credite, sa poata traversa criza. Nu neaparat sa o duca mai bine, dar sa poata traversa criza'', a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele ARB.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: