SUA impun taxe vamale pentru pneurile auto importate din China, starnind protestele Beijingului

Data publicarii: 13-09-2009 | International

Presedintele american Barack Obama a decis sa impuna taxe vamale pentru importurile de pneuri pentru automobile importate din China, in urma unei plangeri depuse de sindicate, starnind protestele Beijingului, care acuza Washingtonul de protectionism si de incalcare a regulilor OMC.

Masura va intra in vigoare in 26 septembrie, iar taxele vamale aplicate vor fi de 35% din valoarea marfii importate in primul an, de 30% in al doilea si de 25% in cel de-al treilea, in plus fata de nivelul actual aplicat de Washington, de 4%, potrivit Bloomberg, care citeaza un comunicat de vineri seara al Casei Albe.

Administratia americana a luat aceasta masura dupa o plangere a sindicatului United Steelworkers impotriva Chinei, al doilea partener comercial al SUA. Sindicatul, care apara interesele a 15.000 de salariati de la 13 uzine de pneuri din SUA, sustine ca peste o mie de slujbe au fost pierdute in Statele Unite din cauza importurilor ieftine din China si ca fabricile se vor inchide daca tendinta continua. In 2006 si 2007, patru uzine de pneuri s-au inchis in SUA.

Totusi, Casa Alba a majorat tarifele mai putin decat a propus o comisie independenta, U.S. International Trade Commission, care ceruse taxe vamale timp de trei ani, de cel putin 55%, pentru a contracara importurile masive de pneuri chinezesti, care s-au triplat intre 2004 si 2008 - cand au ajuns la 46 milioane bucati.

China a reactionat energic sambata la decizia Casei Albe, calificand masura ca protectionista si un abuz ce incalca principiul de libertate a comertului international. Beijingul a dat de inteles ca ar putea inainta plangere la Organizatia Internationala a Comertului (OMC), potrivit ministrului comertului, citat de AFP.

Potrivit oficialilor chinezi, SUA au violat regulile OMC, iar tarifele impuse incalca angajamentele pe care Washingtonul le-a luat in cadrul reuniunilor G20, grupul marilor puteri industrializate si emergente din lume.

Beijingul a avertizat, prin vocea unui purtator de cuvant al ministerului comertului, ca decizia SUA loveste in interesele ambelor state si ar putea produce o reactie in lant de protectionism comercial, care ar dauna revenirii economice la nivel mondial.

De asemenea, Beijingul a argumentat ca decizia Casei Abe este lipsita de justificare, in conditiile in care exporturile Chinei de pneuri catre Statele Unite au cazut cu 16% in prima jumatate a acestui an, dupa ce urcasera cu doar 2,2% in 2008.

Ca masura de retorsiune, China ar putea impune taxe mari pentru importuri de carne de pui din SUA.

Avocati specializati in dreptul comercial apreciaza ca decizia ar putea crea un precedent si va aduce o multime de alte solicitari de masuri protectioniste catre Casa Alba, conform Wall Streel Journal.

La intrarea Chinei in OMC, la inceputul aceastui deceniu, SUA au negociat niste clauze de salvgardare, ce permit impunerea unor tarife temporare in cazul unei cresteri masive a importurilor de produse chinezesti pe un anumit segment. Insa firmele americane pot apela la aceasta clauza doar pana in 2013.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: