SIF-urile au castigat peste 11% la BVB, in ultima saptamana, pe o lichiditate record

Data publicarii: 14-09-2009 | Bursa

Speculatiile privind pragul la SIF-uri au scumpit cu peste 11% actiunile companiilor, in ultima saptamana, la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), in timp ce tranzactiile masive realizate in piata au saltat lichiditatea la un nivel de 50,6 milioane euro, nemaiatins din iunie 2008.

"Bursa a testat rezistente puternice in aceasta saptamana. In prezent, principalele intrebari ale participantilor la piata sunt daca aceste niveluri de pret sunt justificate din punct de vedere fundamental si daca dupa o crestere atat de agresiva, cum este cea din ultimele sase luni, este normala si o corectie", spun analistii de la casa de brokeraj Intercapital Invest.

"Cadrul economic international transformat brusc intr-unul extrem de pozitiv, nu a lasat pana acum locul unei corectii normale, care ar fi de altfel si foarte benefica, pentru ca lucrurile sa decurga fara surprize neplacute pana la finalul anului. Pe termen scurt, sunt 50% sanse pentru apreciere si 50% pentru depreciere", se mai arata in analiza saptamanala realizata de Intercapital.

Lichiditatea pietei de actiuni a sporit semnificativ in saptamana 7 - 11 septembrie, pana la 215,54 milioane lei (50,65 milioane euro), depasind de peste doua ori nivelul atins in saptamana precedenta, cand schimburile insumasera 100,71 milioane lei (23,79 milioane euro).

Totodata, Bursa a fost animata in ultima saptamana de tranzactiile cu instrumente financiare cu venit fix, care au insumat 57,87 milioane lei, cel mai mare rulaj fiind realizat cu titlurile de stat.

De asemenea, si derivatele pe cursul euro/leu au avut vineri o contributie semnificativa la rulajul Bursei, aducand 4,7 milioane lei, dupa ce deprecierea leului a impulsionat speculatorii sa tranzactioneze contracte futures pe scadenta scurta (septembrie).

In piata interbancara, cursul de schimb a urcat vineri peste nivelul de 4,28 lei/euro, cotatiile fiind cele mai ridicate din ultimele cinci luni si jumatate, intr-o evolutie decorelata de cea a regiunii, pe fondul unor ordine comerciale ridicate.

In acest context, capitalizarea pietei reglementate a BVB a urcat cu 3,5% in ultima saptamana, la 77,51 miliarde lei (18,2 miliarde euro), de la 74,87 miliarde lei (17,64 miliarde euro) la finalul saptamanii anterioare.

Bursa a castigat in medie 3,4%, in ultima saptamana

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri (blue-chips) listate la BVB, a crescut cu 4,18% in ultima saptamana, ajungand la 4.376,70 puncte, in vreme ce indicele compozit al pietei, BET-C, care reflecta evolutia actiunilor listate la primele doua categorii ale Bursei cu exceptia SIF-urilor, a castigat 3,39%, pana la 2.558,49 puncte.

Pe de alta parte, BET-FI, care arata evolutia celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a incheiat sedinta de vineri la nivelul de 23.948,84 puncte, inregistrand la nivel saptamanal cea mai mare crestere dintre indici, de 11,79%.

Totodata, indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, care reflecta evolutia a 15 dintre cele mai tranzactionate companii de la BVB, a urcat cu 3,63%, in intervalul 7 - 11 septembrie, pana la 9.209,34 puncte.

O evolutie ascendenta a inregistrat si indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri de la BVB, cu un avans de 6,04%, la 435,25 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a 10 titluri din sectorul energetic de la Bursa, a crescut cu 6,24%, pana la nivelul de 569,41 puncte.

Speculatiile privind pragul la SIF-uri aduc sectorului o crestere de 11,8%

Pe langa interesul ridicat la cumparare, care a sporit puternic lichiditatea sectorului, cotatiile titlurilor SIF au avut si printre cele mai mari cresteri din piata, la aflarea informatiilor potrivit carora sefii celor cinci societati au luat parte la o dezbatere in Senat legata de eliminarea pragului de detinere de 1%.

"Sefii celor cinci SIF-uri sustin mentinerea unei limite de detinere, cel putin pentru o perioada, pentru ca altfel, spun ei, ar avea de castigat in primul rand cei care au incalcat prevederile legislative din prezent si au cumparat mai mult de 1%", observa analistii de la Prime Transaction.

Astfel, actiunile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai cautate din acest sector, in ultima saptamana, cu schimburi totale de 39 milioane lei, iar cotatia lor a urcat cu 9,01%, la 1,21 lei/actiune, in vreme ce titlurile SIF Moldova (SIF2) au castigat 11,22%, la 1,09 lei, pe un rulaj de 22,71 milioane lei.

De asemenea, actiunile SIF Transilvania (SIF3) au inregistrat o apreciere cu 15,2%, la 0,72 lei/actiune, iar schimburile au totalizat in ultima saptamana 21 milioane lei.

Totodata, actiunile SIF Muntenia (SIF 4) s-au scumpit cu 11,36%, ultimul pret fiind de 0,735 lei, iar rulajul saptamanal s-a cifrat la 11,6 milioane lei. O evolutie pozitiva au avut si actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1), cu un avans de 11,76%, la 1,14 lei, in urma unor tranzactii de 10,8 milioane lei.

Aproape 2,5% din Banca Transilvania a fost vanduta pentru 42,8 milioane lei

Titlurile bancare au atras schimburi de 66,1 milioane lei in ultima saptamana, adica o treime din valoarea tranzactiilor cu actiuni la BVB.

Actiunile Banca Transilvania (TLV) au inregistrat cea mai mare lichiditate din piata, in intervalul 7-11 septembrie, de 49,05 milioane lei, si s-au ieftinit cu 0,63%, pana la cotatia de 1,57 lei.

In sedinta de tranzactionare de marti, au fost vandute patru pachete de actiuni ale Bancii Transilvania (TLV), reprezentand in total 2,49% din capitalul institutiei de credit, pentru 42,81 milioane lei (10,09 milioane euro), prin intermediul unor tranzactii negociate.

In schimb, titlurile BRD SocGen (BRD) au incheiat saptamana in crestere cu 5,79%, ultimul pret din sedinta de vinerii fiind de 12,80 lei, iar tranzactiile saptamanale au insumat 13,86 milioane lei.

O tendinta similara s-a remarcat si pe singurul emitent international de la BVB, Erste Bank (EBS), actiunii bancii austriece castigand 3,22% in valoare, pana la un curs de 125,10 lei, pe fondul unor schimburi de 3,16 milioane lei.

Speculatiile au saltat puternic si cotatia titlurilor Rompetrol Rafinare

Actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au ramas in atentia investitorilor in ultima saptamana, in contextul in care un grup de 9 actionari, care detin impreuna 5,07% din capitalul companiei, a cerut convocarea unei adunari generale pentru alegerea unui nou consiliu de administratie prin metoda votului cumulativ.

De asemenea, la Rompetrol Rafinare este asteptata oferta de preluare din partea companiei mama, The Rompetrol Group, controlata KazMunaiGaz. Astfel, schimburile cu actiuni RRC s-au ridicat la 20,4 milioane lei, iar pretul acestora a crescut spectaculos, cu 16,37%, la 0,059 lei. Cele mai importante tranzactii cu actiuni RRC, in valoare totala de 16,8 milioane lei, au fost realizate in sedinta de marti a Bursei, cand a fost transferat 1,54% din capitalul companiei.

Grupul Rompetrol trebuie sa lanseze pana pe 9 octombrie oferte de preluare la cele doua companii de pe Bursa pe care le controleaza (Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services), dupa ce Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a prelungit cu 30 de zile termenul pana la care sa intocmeasca rapoartele de evaluare pe baza carora sa anunte pretul de oferta.

Mai mult, Comisia a cerut grupului petrolier ca documentatia pe baza careia se va stabili pretul din oferta la Rompetrol Rafinare sa contina si pretul platit de KazMunaiGaz omului de afaceri Dinu Patriciu in cadrul tranzactiilor prin care kazahii au ajuns sa detina controlul grupului.

De asemenea, actiunile Petrom (SNP) au afisat, in ultima saptamana, o apreciere de 1,96%, la pretul de 0,26 lei, pe un rulaj de 7,15 milioane lei.

In sectorul utilitatilor, actiunile Transgaz Medias (TGN) s-au scumpit cu 5,82%, pana la pretul de 159,90 lei, in urma unor schimburi de 2,36 milioane lei, iar titlurile Transelectrica (TEL) au afisat o scadere de 3,82%, la 12,60 lei, pe suportul unei lichiditati de 2,64 milioane lei.

Deprecierea actiunilor Transelectrica vine in contextul in care agentia de rating Moody's a anuntat revizuirea de la stabil la negativ a calificativului pentru creditele pe termen lung, acordat companiei. Revizuirea a fost realizata din cauza faptului ca rezultatele financiare ale companiei ar putea fi afectate de scaderea consumului de energie in Romania.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: